Kako posvojiti dijete iz Hrvatske, Afrike i inozemstva

Zanimljivosti

Kako posvojiti dijete iz Hrvatske, Afrike i inozemstva

Kako posvojiti dijete i koji su dokumenti potrebni?

Mnogi bračni ili izvanbračni parovi te i osobe koji nisu u mogućnosti imati svoje vlastito dijete zbog jednog ili drugog razloga, a htjeli bi postati roditelji se odlučuju za posvajanje. To je plemeniti i lijep način na koji mogu pružiti dom i šansu za boljim životom djetetu koji nema svoju vlastitu obitelj. Kako posvojiti dijete u Hrvatskoj i drugim zemljama je slično, no razlike su samo da za inozemstvo i Afriku trebate kontaktirati agencije za posvojenje djece. Kako posvojiti dijete je postupak od nekoliko različitih koraka koji može potrajati, ali ako sve prođe kako treba isplatiti će vam se te ćete na kraju moći dovesti dijete u vaš dom i započeti obitelj.

Ponajprije trebate poslati centru za socijalnu skrb pisanu prijavu namjere posvojenja gdje navodite zbog čega želite posvojiti dijete, koliko djeca želite, koja dob i slično, te tu morate navesti i svoje podatke za kontakt, te im morate poslati pisani zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti te prikladnosti za posvojenje djeteta, te im morate poslati hrpu kopija dokumenata, a to su vam rodni list, vjenčani list ako ste vjenčani, ako niste onda dokaz o postojanju izvanbračne zajednice, dokaz o državljanstvu, potvrda od vašeg liječnika o psihofizičkom zdravstvenom stanju, potvrda poslodavca o zaposlenju te dokaz da se protiv vas i vašeg partnera ne vodi kazneni postupak.

Kako posvojiti dijete i kako se provodi provjera?

Nakon što ste poslali svoj zahtjev, kroz nekoliko tjedana ćete dobiti poziv od centra za sljedeći korak, a to je procjena i provjera. Centar provodi stručne procjene o podobnosti i prikladnosti osoba koje žele posvojiti dijete, a to rade na temelju socijalne anamneze, mišljenja od psihologa i preporuke stručnog tima. Kako posvojiti dijete nije nimalo lako, jer slijedi još više koraka koje morate obaviti. Sljedeće, morate sudjelovati u programu stručne pripreme za posvojenje djeteta.

Nakon toga će centar u roku od šest mjeseci od trenutka podnošenje zahtjeva i nakon što ste prošli procjenu i program će vam javiti mišljenje od podobnosti i prikladnosti da posvojite dijete. Ukoliko ste prošli, centar će vas zapisati u registar potencijalnih posvojitelja, te će vas izabrati ukoliko odgovarate prema potrebama i osobinama djeteta i ako centar procijenit da biste bili savršeni roditelji za to dijete. Ukoliko želite posvojiti dijete koje vam centar nudi, tada kreće postupak za pripremu djeteta za posvojenje i donošenje rješenja o posvojenju u matičnom centru za socijalnu skrb. No, još nije gotov proces kako posvojiti dijete jer postoje još nekoliko koraka koje vas dijeli do toga.

Kako posvojiti dijete i što očekivati?

Kako posvojiti dijete u potpunosti je kroz donošenja rješenja o posvojenju, koje izdaje matični centar za socijalnu skrb nakon što su provele procjene i roditelji posvojitelji su prošli program, te se za njih pronašlo adekvatno dijete za posvojenje. U rješenju u kojemu se zasniva posvojenje se navode i podaci od posvojitelja i podaci od bioloških roditelja djeteta, te prema potrebi se djetetu daje novi osobni identifikacijski i matični brojevi koji će se upisati u maticu rođenih.

Prije nego što bude rješenje pravomoćno, stranka može u roku od osam dana podnijeti žalbu protiv rješenja, te ukoliko nema žalbi, rješenje o posvojenju postaje pravomoćno i vi postajete roditelji tog djeteta! Kao što vidite, cijeli proces za kako posvojiti dijete nije nimalo jednostavno te je stoga veoma bitno da se dobro preispitate sami sa sobom i sa svojim partnerom prije nego što se upustite u ovu avanturu. No, ako zaista želite posvojiti dijete, onda vam se ovo isplati.

Tagovi: