Kako postupiti kada vam ukradu mobitel – Kome prijaviti krađu mobitela

Kako postupiti kada vam ukradu mobitel - Kome prijaviti krađu mobitela

Što napraviti kada vam nestane mobitel?

Mobiteli danas svakako vrijede pravo bogatstvo kada ih kupujemo. Oni nam ubrzo postaju izvor svih potrebnih informacija, spremište kontakta, pomoć u izvršavanju svakodnevnih obaveza, razonoda. Jednom riječju, mobiteli su danas neprocjenjivi svojim vlasnicima. Zamislite kako bi se osjećali da shvatite da vam je mobitel nestao ili da je ukraden, sigurno bi vas uhvatila panika i ne biste znali što je potrebno napraviti. Što napraviti kada vam nestane mobitel? Većina nas na mobitelu ima sve, i upravo zato je potrebno reagirati što prije kako vas ne bi dočekala razna neugodna iznenađenja.

Prva stvar koju bi trebali napraviti je kontaktirati svoji broj s drugoga telefona u nadi da će ga netko pronaći i vratiti ga. No, ako je on ukraden male su šanse da će se navedeno dogoditi. Što onda? Ako ste na mobitelu postavili zaključavanje uz pomoć određene šifre ili otiska prsta, tada je veoma mala vjerojatnost da će nekome poslužiti. No, ako nemate naviku zaključavati uređaj, tada vam je sljedeći korak hitno kontaktiranje korisničke službe operatera čiju SIM karticu imate u uređaju. Operater će po primitku poziva blokirati korištenje vašeg broja kako ne bi došlo do iznenadnih troškova.

Da li policija može pronaći ukraden mobitel?

Mnogi će na sumnju ukradenog mobitela odmah kontaktirati policiju, u nadi da će se uređaj odmah locirati i pronaći. No, da li policija može pronaći ukraden mobitel? Kada ste napravili gore navedene korake, zadnji korak će biti prijava policiji kako vam je ukraden uređaj. Policija će pokušati pronaći vaš uređaj uz pomoć IMEI broja kao i signala uređaja. Kako bi navedeno uspjelo uređaj mora biti uključen i ne smije imati praznu bateriju.

Na ovaj način locirat će se lokacija uređaja i on će se uspješno pronaći. Nažalost, potrebno je naglasiti kako su profesionalni kradljivici svjesni navedenog, te kako će uređaj isključiti. Što ako se mobitel ne pronađe odmah? Postoji jako puno prijava koje su vezane za ukradene uređaje. Ukoliko se uređaj ne pronađe odmah, nije potrebno gubiti nadu. Neki mobiteli se mogu pronaći i za par dana ili tjedana. Često se ukradeni mobiteli preprodaju i završe u rukama novih vlasnika.

Kako pronaći ili locirati mobitel bez policije?

Većina današnjih pametnih telefona nudi aplikaciju poput "Find my device" uz koju možete automatski pronaći lokaciju na kojoj se nalazi vaš uređaj. Za navedenu aplikaciju potrebno je imati Android uređaj i prijaviti se na Google račun koji će se automatski spojiti na stranicu navedene aplikacije. Na stranici navedene aplikacije nude se brojne zanimljive mogućnosti, poput one da kradljivcu vaš mobitel zvoni do 5 minuta. Isto tako, preko stranice možete i zaključati vaš ukraden, uređaj napraviti odjavu s njega, te kradljivcu ostaviti poruku kako vidite sve što pokušava.

Ako vam nije stalo do samog uređaja, možete odabrati i opciju brisanja cjelokupnog sadržaja s njega, no tada gubite mogućnost njegove lokacije. U slučaju da vam navedena aplikacija nije pomogla, tada je najsigurnija opcija kontaktirati svog operatera i zatim policiju. Policija može uspješno locirati korištenje vašeg uređaja uz IMEI broj, jedinstvenog broja od 15 znamenki koji je vidljiv i zabilježen svaki puta kada se broj koristi za primanje ili slanje poziva/poruka. Ukraden ili izgubljen mobitel može se pronaći, no potrebno je određeno vrijeme.


Tagovi: