Kako postaviti laminat

Zanimljivosti

Kako postaviti laminat

Savjeti kako postaviti laminat

Način kako postaviti laminat je stvarno lak i nakon što jednom uspijete u tom pothvatu, nikad više nećete zvati majstore da obave to postavljanje umjesto vas. Postavljanje laminata ne zahtijeva korištenje nikakvog veziva kao što je ljepilo. Laminat se jednostavno lijepo slaže i pristaje dio na dio koji sjedaju na mjesto, kao da postavljate veliku slagalicu puzzle.

Prije samog postavljanja laminata, pod mora biti ravan, čist i gladak. Laminat može biti postavljen i preko starog postavljenog poda ako je taj pod čvrst i ravan, ne smije biti mekan niti mijenjati oblik. Kako biste uspjeli u tome kako postaviti laminat, posložite laminat kako biste vidjeli kako on okvirno treba izgledati tokom i nakon postavljanja.

Proizvođači podova uvijek preporučuju postavljanje podloge prije polaganja laminata. Ovaj tanak, gusti sloj pjene pomaže u apsorpciji zvuka, olakšava hodanje po laminatu, pruža toplinsku barijeru, te pomaže izbjeći praznine i neravnine na podu. Započnite sa postavljanjem laminata tako da prvo obrežete rubove prve ploče koja ide uza zid i tom logikom nastavite sa daljnjim postavljanjem. Postavite prvi red uza zid i tako nastavite slagati redove laminata. Označite daske u posljednjem redu za cijepanje, pazeći da ostavite mali razmak za proširenje između pod i zida. Izrežite posljednji red dasaka kružnom pilom, stolnom pilom ili ubodnom pilom.

Kako postaviti laminat na stepenice

Nakon što naučite kako postaviti laminat na ravnim površinama, shvatit ćete koliko je to lako, međutim postavljanje laminata na stepenice je malo drugačiji pothvat. Prvo treba maknuti postojeći pod sa stepenica, poravnajte i očistite podlogu prije postavljanja laminata. Na taj način pripremite čitavo stepenište. Odstranite izbočeni rub stepenica prije postavljanja, izmjerite vaše stepenice i isplanirajte kako ćete oblikovati laminat na stepenicama.

Ukoliko jedna laminatna daska nije dovoljno široka da pokrije cijelo vaše gazište, izrežite drugu dasku po toj veličini, te zalijepite ovu dasku uz utor uz prvu dasku, ostavljajući malo prostora za smještaj ruba stepenica. Laminatu je potrebno vrijeme da se stvrdne prije nego što ćete moći hodati po njemu, stoga trebate započeti postavljanje laminata na vrhu stepenica i nastaviti slaganje prema dolje.

Koristeći ljepilo za drvo, zalijepite gazište na prvu stepenicu, pri tome pazite da čvrsto leži na stražnjoj strani stepenice s dijelom okrenutim prema van. Nakon što ste shvatili ove savjete kako postaviti laminat na stepenice, postavite sva gazišta i plohe sa strane. Ostaje vam samo postavljanje ruba stepenica koji ćete pažljivo lijepiti na postavljeni laminat.

Kako postaviti laminat preko pločica

Ako vam je preskupo razbijanje pločica ili niste sigurni želite li se riješiti dugoročno svojih postavljenih pločica, u nastavku evo kako postaviti laminat preko pločica. Također, razbijanje pločica je velik i bučan posao koji nitko ne želi u svom domu. Ako su neke pločice razbijene ili se klimaju, nažalost, prije postavljanja laminata morat ćete ipak odstraniti pločice.

Važno je i da pločice budu ravne, odnosno u ravnini i bez pretjeranih udubina na njima i na mjestu njihovih fuga. Samo ako su pločice u dobrom stanju, možete započeti sa postavljanjem laminata preko svojih pločica. U slučaju razlika u visini između ostalih podova, riješite to pomoću prijelaznih traka, koje su dubljine ruba i izrežite ih kako bi se kompenzirala promjena visine.

Laminat tada okvirno samo prislonite i izmjerite kako biste znali kako postaviti laminat i započeli sa postavljanjem. Počnite sa postavljanjem prvog reda i odrežite dijelove koji sprečavaju prianjanje uz zid. Slažite red po red laminat daske, te zadnji red prilagodite kako biste ga mogli postaviti.

Tagovi: