Kako postati nogometni sudac

Kako postati nogometni sudac

Kako postati nogometni sudac

Nogomet je, kako kažu najvažnija sporedna stvar na svijetu, što automatski znači da je velika konkurencija za sva mjesta u nogometnom svijetu. Zbog toga je i postupak kako postati nogometni sudac veoma zahtjevan, a jednom kada uspješno završite akademiju kojom postajete nogometni sudac tek ste na početku zahtjevnog puta do uspješne karijere. U svakom slučaju, ako volite nogomet a posebno ste osjetljivi na pravdu i imate želju postati nogometni sudac, morat ćete upisati akademiju i na kraju položiti završni ispit.

Akademiju za nogometnog sudca organizira krovna nogometna organizacija, što je u Hrvatskoj HNS. Hrvatski nogometni savez jasno je definirao postupak kako postati nogometni sudac a detaljne informacije možete pronaći u pravilniku. Da bi pristupili polaganju ispita, koji se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, te postali nogometni sudac ne smijete biti mlađi od 18 ni stariji od 35 godina. Također, vaše fizičko stanje mora biti zadovoljavajuće, što se provjerava na liječničkom pregledu. Naravno nije dovoljno da ste zdravi, već morate zadovoljiti određene fizičke komponente i napore koje pred vas stavlja nogometna utakmica. Za upis na akademiju, osim liječničke potvrde morat ćete donijeti osnovne identifikacijske dokumente.

Kako postati nogometni sudac i kako dalje napredovati u karijeri

Kao što smo naveli formalni dio kako postati nogometni sudac nalazi se na stranicama HNS-a, međutim kada završite sa tim dijelom i dobijete željenu diplomu, tek tada vas očekuje prava borba i napori da bi izborili status vrhunskog nogometnog sudca. Prije svega mora vas vuči želja i poziv, međutim nije zanemariva ni financijska komponenta koja je bolja ako sudite natjecanja višeg ranga. Kao i u svemu u životu, vaš osobni napredak ovisit će o vašoj kvaliteti i sposobnosti da jako dobro dijelite pravdu na nogometnoj utakmici. U principu ako ste dobri u donošenju sudačkih odluka, ne postoji prepreka da postanete ugledni nogometni sudac.

Naravno, karijeru ćete početi od najnižeg ranga natjecanja, a sa rastom broja odsuđenih utakmica i ako ste dobro ocijenjeni od sudačke komisije, vrlo brzo, kroz par godina možete stići do najelitnijeg ranga natjecanja. Treba reći da je potrebno imati i visoku stručnu naobrazbu koja je preduvjet kako postati nogometni sudac u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

Kako postati nogometni sudac u europskim natjecanjima

Ako znamo da je veoma zahtjevan put kako postati nogometni sudac u elitnom rangu hrvatskog nogometnog natjecanja, možemo samo pretpostaviti koliko je velika konkurencija na europskoj razini, gdje je osim vaših sudačkih kvaliteta bitan ugled cijelog nogometnog saveza i sudačke organizacije. O političkim utjecajima ne treba posebno pričati. Ipak, procedura kako se postaje UEFA sudac je također definirana. HNS za svaku iduću kalendarsku godinu mora sastaviti listu sudaca po razredima natjecanja, a jednako tako sastavlja listu sudaca koje predlaže UEFA organizaciji za njezina nogometna natjecanja.

Svi predloženi sudci sa liste za UEFA natjecanja moraju biti izrazito kvalitetni u donošenju odluka, što se ocjenjuje kroz čitavu godinu. Također, moraju biti u iznimnoj fizičkoj kondiciji i savršeno pričati engleski jezik. Ono na što ne možete utjecati je konačna odluka UEFA-e, koja samostalno donosi odluku koji će sudci u sljedećoj kalendarskoj godini suditi nogometne utakmice. Možemo rezimirati, da je to kako postati nogometni sudac u europskim natjecanjima mnogo zahtjevnije i osim vaše kvalitete, trebat će vam i malo sreće ili barem dobrog utjecaja od strane vašeg matičnog nogometnog saveza.


Tagovi: