Kako postati e građanin

Zanimljivosti

Kako postati e građanin

Kako postati e građanin, sve što morate znati o e građaninu

Internet je danas svakako promijenio način poslovanja i kako gledamo na svijet. Većinu stvari danas obavljamo preko interneta, bilo da je riječ o kupovini, plaćanju računa, podizanje kredita i sl. Upravo ovu prednost interneta i rješavanje stvari preko interneta su prepoznali ljudi koji su kreirali e građanin kako bi iz udobnosti svog doma mogli rješavati razne e usluge. Pitate se kako postati e građanin? Postati e građanin nije nimalo teško, zapravo svatko može postati e građanin ako želi. Dovoljno je samo ispuniti osnovne uvjete i imati vjerodajnicu, popis vjerodajnica možete pronaći na popisu svih vjerodajnica na službenoj stranici e građani. Najsigurnija vjerodajnica bi svakako bila vaša e osobna iskaznica ili mobilna id iskaznica. Također se možete prijaviti putem bankovnih tokena. Na službenoj stranici možete pronaći i usluge koje vam se nude putem e građana, kao i jednostavne upute za registraciju i prijavu. Kako postati e građanin je jednostavan proces od svega nekoliko minuta.

Kako postati e građanin, prijava

Kako postati e građanin je jednostavna procedura koja zahtjeva samo par minuta vašeg vremena. U samo par jednostavnih i kratkih koraka već danas možete pristupiti portalu i krenuti koristiti sve usluge u ponudi za sve građane Republike Hrvatske. Naveli smo kako vam je potreban neki oblik vjerodajnice kako bi pristupili prijavi i kako postati e građanin. Na samom portalu je popis svih mogućih vjerodajnica, i one su poredane po razinama sigurnosti od broja 1 i niske do broja 3 i visoke razine sigurnosti. Ako imate noviju osobnu iskaznicu, možete se prijaviti putem nje i odmah koristit portal. Možda nemate noviju osobnu iskaznicu, onda možete od njih besplatno zatražiti token ili e pass kao oblik vjerodajnice da se prijavite na svoj e građanin profil. Znači kako bi postali e građanin morate posjedovati e identitet ili barem jednu vjerodajnicu s njihove liste. Tada je dovoljno prihvatiti uvjete korištenja i registrirati se u nacionalnom id i autentifikacijskom sustavu. Kada prihvatite uvjete korištenja možete kreirati svoj osobni korisnički pretinac, i za kraj se registrirati za dostupne e usluge i poruke. Kada uradite navedeno možete krenuti s istraživanjem što sve e građanin nudi.

Kako postati e građanin, prednosti e građanina

Sada kada ste odgovorili na pitanje kako postati e građanin, vrijeme je za prijavu i istraživanje što sve nudi e građanin i koje su mu prednosti. Na e građaninu tako postoji bogata ponuda usluga iz svih aspekta života. U ponudi možete pronaći obitelj i život, pravna država i sigurnost, odgoj i obrazovanje, promet i vozila, aktivno građanstvo, prava potrošača, financije i porezi, zdravlje, rad i poslovanje, stanovanje, okoliš, hrvatski branitelji. Kao što možete vidjeti iz nabrojanog, portal e građani pokriva sva bitna područja u Hrvatskoj i imaju usluge za sve od njih. E građanin građanima Hrvatske nudi modernu, brzu, i jednostavnu komunikaciju s javnom upravom bez ikakvih naknada i gubljenja vremena. U svibnju 2021 godine portal je redizajniran, što je privuklo još više građana da se registrira. Najčešće korištene usluge na e građaninu su: e dnevnik za roditelje, e radna knjižica, e matične knjige, e potvrde iz mirovinskog sustava, EU digitalna covid potvrda, e usluge MUP-a i e zapis o statusu studenata kao i portal zdravlja. Znate kako postati e građanin, no ostaje pitanje zašto postati e građanin? Brzo i jednostavno možete provjeriti osnovne informacije, i obaviti određene poslove bez stajanja u redu i čekanja na potvrdu ili pečat.

Tagovi: