Kako posaditi rajčicu

Kako posaditi rajčicu

Što je rajčica?

Rajčica je plod biljke poznate kao Solanum lycopersicum, koja je dio porodice noćurka, te je ona vrsta botaničkog voća koja se često koristi kao povrće u kulinarstvu. Rajčice su bogate hranjivim tvarima poput vitamina C, vitamina A, kalija i antioksidansa. One su također izvor dijetalnih vlakana i imaju nisku razinu kalorija, što ih čini popularnim izborom za zdravu prehranu. Rajčice mogu biti različitih oblika, bilo okruglog, ovalnog, duguljastog i cherry oblika. Najčešća boja je crvena, ali postoje i žute, narančaste, zelene, ružičaste i ljubičaste varijacije. Boja zrelih rajčica obično ovisi o sorti. Koža može biti glatka, sjajna i tanka ili deblja i rebrasta, ovisno o sorti. Neke sorte imaju i dlakave ili izbočene kože. Rajčice imaju sočnu, mesnatu unutrašnjost ispunjenu slatkastim sokom i brojnim malim sjemenkama. Tekstura mesa može varirati od sočne i mekane do čvrste, ovisno o sorti. Rajčice imaju karakterističan slatkasto kiseli okus, koji može varirati ovisno o sorti i stupnju zrelosti. Nekoliko sorti ima i izraženiji kiseli ili slatkasti okus. Rajčice se mogu razlikovati po veličini, od malenih cherry do velikih plodova koji mogu biti teški i do nekoliko stotina grama. Rajčice sadrže brojne male sjemenke koje su smještene u unutrašnjosti ploda, a sjemenke su obično žute ili smeđe boje.

Kako se pojavila rajčica?

Rajčica je porijeklom iz Južne i Srednje Amerike, a vjeruje se kako potječe s područja današnjeg Perua. Divlje rajčice bile su male i plave, a prvi tragovi uzgoja rajčice datiraju još oko 500. godine prije nove ere u drevnoj Mesoamerici. Nakon otkrića Amerike, europski istraživači su donijeli rajčicu u Europu. Početkom 16. stoljeća, rajčice su se počele uzgajati u južnim dijelovima Mediterana, poput Španjolske i Italije. Prvobitno je bila poznata kao zlatna jabukq ili jabuka ljubav. U Europi, rajčica je u početku susrela skeptičnost i nepovjerenje. Postojao je strah kako su plodovi otrovni zbog svoje veze s drugim biljkama noćurka koje su otrovne, poput biljke mandragora. Zbog toga su rajčice prvobitno bile uzgajane samo kao ukrasne biljke. Tijekom 18. i 19. stoljeća, percepcija rajčice se promijenila, a biljka je postala prihvaćena u kulinarstvu. U Italiji su se rajčice počele koristiti u jelima poput umaka za tjesteninu i pizza, što je bila ključna uloga u popularizaciji rajčice u Europi. Kroz godine, uzgivači su radili na razvoju novih sorti s različitim bojama, veličinama i okusima. Danas postoje stotine vrste, uključujući klasične okrugle crvene rajčice, cherry rajčice, koktel rajčice, roma rajčice i mnoge druge.

Kako se sadi rajčica?

Prije nego što krenete sa sadnjom rajčice, prvo trebate odaberiti sortu rajčice koju želite uzgojati. Različite sorte rajčica imaju različite zahtjeve i karakteristike, pa se pobrinite da odaberete sortu koja je prikladna za Vašu klimu i uvjete uzgoja. Možete započeti rajčice iz sjemena ili kupiti presadnice. Ako koristite sjeme, sijte ih u posude s kvalitetnim sjemenskim supstratom i držite ih na dovoljno svjetla i topline dok ne proklijaju i razviju se presadnice. Rajčice preferiraju dobro drenirano tlo bogato organskom tvari. Prije sadnje, pripremite tlo tako da ga očistite od korova, uklonite kamene i dodate kompost ili druga organska gnojiva kako biste poboljšali plodnost tla. Ako koristite presadnice, kada dostignu visinu od 15 do 20 centimetara i imaju jak korijen, možete ih presaditi. Ako koristite sjeme, pričekajte dok se ne razviju i postanu dovoljno jake prije presađivanja. Sadite presadnice u pripremljeno tlo s razmakom od oko 45 do 60 centimetara između biljaka. Mnoge sorte rajčica trebaju potporu kako bi se stabilizirale i spriječile da se prelome pod težinom plodova. Možete koristiti kolce kako biste osigurali potporu biljkama. Važno je postaviti potporu odmah nakon sadnje kako biste izbjegli oštećenje korijena kasnije. Hranite biljke biljnim gnojivom te ih redovito zalijevajte kako bi tlo bilo vlažno, ali ne i previše natopljeno. Također, uklanjajte korov oko biljaka kako biste smanjili konkurenciju za hranjive tvari. Rajčice obično dozrijevaju između 60 i 80 dana, ovisno o sorti. Kada plodovi postanu zreli, možete ih pobrati.


Tagovi: