Kako pokrenuti auto

Tech

Kako pokrenuti auto

Niste nikada vozili i zanima vas kako pokrenuti auto?

Automobil je jedan od najosnovnijih sredstava prijevoza današnjice. Klinci se od malena igraju s autićima i maštaju o danu kada će prvi put sjesti za njega. Neke djevojčice također. Taj dan napokon dođe, bilo na vozačkom ili čak i prije njega, ako su vam tata ili mama dali da sjednete za auto i isprobate ga malo voziti. Veće sreće od toga nema, dapae, taj trenutak se pamti cijeli život. Uzbuđenje pomješano s nervozom. Taj događaj, dapače, na neki način simbolizira i odrastanje. Radi prekretnicu između mladosti i neodgovornosti, i odraslog života. Uzimanjem volana u ruke bi prihvaćate obvezu, upravljate sredstvom koje je sposobno ubiti čovjeka, i pristupate tom zadatku kao odgovorna osoba. Postoji samo jedan problem. Ne znate kako pokrenuti auto. Od silnog uzbuđenja i nervoze, zaboravili ste kako napraviti uopće prvi korak, Ako vas zanima kako pokrenuti auto, stvar je jednostavna. Gurnite ključ, stisnite s lijevom nogom kvačilo i okrenite ključ u smjeru od sebe do kraja. Motor automobila bi se tada trebao upaliti i spremni ste za pokret.

Kako pokrenuti auto na uzbrdici?

Saznali ste u prethodnom poglavlju kako pokrenuti auto, vašeg novog budućeg najdražeg ljubimca. Kao što ste vidjeli, stvar je jednostavna i lagana. Opisanom postupku valja nadodati i određene razlike do kojih može doći ovisno o tome koji auto vozite. Tako npr. neki automobili nemaju klasični ključ koji se gura u bravu već samo karticu ili slični ključ s kojim je dovoljno uć u automobil. Auto se u tom slučaju pali na START gumb dok se također drži kvačilo. Sve vam je jasno, međutim, ne znate kako pokrenuti auto ako se nalazite na uzbrdici. Prvi dio ste savladali, znate ga upaliti, međutim strah vas je da će vam se auto zgasiti pri kretanju na uzbrdici. Mnogi noviji modeli imaju asistenciju pri kretanju na uzbrdici. Za potrebe našeg slučaja pretpostavit ćemo da vaš auto nema tu opciju. Ono što trebate napraviti je ubaciti u prvu brzinu držeći kvačilo. Istovremeno morate i dići ručnu kočnicu. Ono što sljedeće radite zove se “vaga” a podrazumjeva postepeno otpuštanje ručne i istovremeno dodavanje gasa i otpuštanje kvačila. Nema drugog načina nego izbježbati tu finu sivu zonu koju morate pogoditi na “vagi” tako da auto krene a da se ne zgasi.

Kako pokrenuti auto koji ima automatski mjenjač?

Automobili današnjice dolaze u različitim oblicima. Postoje dizelaši, benzinci, auti na plin, sve češće i na struju. Isto tako, kao što smo rekli, postoje auti koji se pokreću okretanjem ključa u bravi i oni kod kojih ključ nije potreban. Postoje auti koji imaju asistenciju pri kretanju na brijegu i oni koji ju nemaju. Uz sve navedene različitosti postoje i automobili koji imaju ručno mjenjanje brzina i oni kod kojih je to automatsko. Ako imate automatski mjenjač i zanima vas kako pokrenuti auto, u nastavku ćemo vam probati objasniti. Jasno je da sve te različitosti kod auta može izazvati zbunjenost kod novih vozača. Upravo smo zato tu da tu zbunjenost otklonimo. Dakle, kako pokrenuti auto na automatski mjenjač? Najprije, ubacite mjenjač iz parking moda (slovo P na mjenjaču) u jedan od modova za kretanje (npr. D4, D3 i slično). Pri toj radnji držite stisnutu kočnicu. Jedino što zatim morate napraviti jest otpustiti kočnicu i vaš auto je krenuo!

Tagovi: