Kako podijeliti internet

Tech

Kako podijeliti internet

Kako podijeliti internet

Kako podijeliti internet postalo je veoma važno s obzirom na to da je gotovo nemoguće zamisliti korištenje mobilnog uređaja ili bilo kojeg drugog smart uređaja bez internet veze. Naravno, u nekom periodu, da li zbog potrošenog podatkovnog paketa ili nemogućnosti nadopunjavanja računa, svi smo se barem jednom našli u situaciji gdje nam je bila potrebna internet veza, a koju smo uspostavili tako što nam je netko drugi podijelio svoju internet vezu. Cijeli sustav se bazira na dijeljenju internet podatkovnog prometa, od operatera koji tu uslugu naplaćuje do otvorenih mreža po gradovima i ugostiteljskim objektima.

Nacionalni operateri uslugu podatkovnog prometa naplaćuju, a zatim ta osoba ili tvrtka može taj internet zadržati za sebe ili podijeliti sa nekim. Usluga koju sada nude gotovo svi ugostiteljski objekti svojim gostima je besplatna veza na internet, što je velika pogodnost jer ne morate trošiti svoj internet. Dijeliti internet svojim klijentima ili privatno jednoj osobi, najjednostavniji način kako podijeliti internet je korištenjem mobilne pristupne točke ili bežične veze.

Kako podijeliti internet putem mobilnog uređaja

Jednostavan način kako podijeliti internet putem mobilnog uređaja je koristeći funkciju dijeljenja veze, koju sada imaju svi novi mobilni uređaji. Naravno, da bi dijelili internet poželjno je da imate neograničenu tarifu i potrošnju interneta unutar svoj mobilnog paketa, kako bi izbjegli dodatne troškove. Dijeljenje internet veze i korištenje mobilnog uređaja kao Wi-Fi uređaja, veoma brzo troši bateriju mobilnog uređaja, pa valja pripaziti i na taj segment. U svakom slučaju postupak kako podijeliti internet putem mobilnog uređaja započinje u “mobilnim postavkama” u operacijskom sustavu mobilnog uređaja.

Svaki mobilni uređaj ima ime, a automatski će se i pristupna Wi-Fi mreža koju dijelite preuzeti to isto ime. Jednom kada u postavkama uključite opciju dijeljenja interneta, drugi uređaj će ju moći prepoznati po nazivu vašeg uređaja. Osoba kojoj dijelite internet će na svom smart uređaju pristupiti klasičnom spajanju na internet putem vaše veze. Ako ste predvidjeli i uključili lozinku, morat ćete i nju podijeliti sa drugom osobom kako bi mogla pristupiti vašoj vezi.

Kako podijeliti internet drugim osobama – prednosti i mane

Iako je postupak kako podijeliti internet drugim osobama i uređajima veoma jednostavan, treba voditi računa i o sigurnosti mreže i vlastitog uređaja. Svako umrežavanje sa sobom nosi rizik virusa, krađe podataka i hakiranje mobilnog uređaja. Problem ne nastaje kada internet dijelite direktno sa rootera, kako se to radi u ugostiteljskim objektima, već kada internet dijelite putem vlastitog mobilnog uređaja u kojemu se nalaze razni dokumenti, lozinke, brojevi telefona, fotografije i slični osobni podatci. Zbog toga je veoma važno u postupku kako podijeliti internet drugim osobama koristiti lozinku, kako bi se mogle spajati samo vama znane osobe kojima ste dali podatke za spajanje.

Dakle mana bi svakako bila izloženost vašeg mobilnog uređaja i podataka na njemu, dok su prednosti dijeljenja interneta putem mobilnog uređaja značajne. Ako vi ili netko u vašoj blizini ostanete bez podatkovnog prometa, na ovaj način, dijeljenjem veze, vrlo brzo i jednostavno možete ponovno uspostaviti vezu sa internetom, bez koje je danas nezamislivo obaviti veliki broj poslova i kontakata.

Tagovi: