Kako paun zavodi ženku

Kako paun zavodi ženku

"Šepuri se kao paun"

Paun se danas smatra najljepšom pticom na svijetu. Iako sve ptice imaju metode zavođenja, niti jedna nije tako lijepa kao paunova predstava. Kada zavodi ženku, muški paunovi će raširiti svoje perje i pokazati svoju raskoš. Stari Grci i Rimljani bili su oduševljeni paunovima, te su ih neko vrijeme čak smatrali i svetom životinjom. Paunovi su u ostatak svijeta došli iz Azije i Indonezije, a najčešće su služili kao ukras, ali često i kao hrana. Radi njihovog interesantnog načina udvaranja i zaštite ženki nastala je poznata izreka "Šepuri se kao paun".

I dok njihov način udvaranja izgleda veoma bezazleno i pristojno, oni mogu biti itekako agresivni, osobito za vrijeme parenja. Mužjaci se tako mogu naći u borbi koja može rezultirati jakim ozljedama i gubitkom prelijepog perja. Ženka pauna obratit će pozornost na najljepšeg i najdominantnijeg pauna. Zavođenje ženke nije samo u raširenom perju, mnogi paunovi će pomicati perje kako bi pokazali raskoš (poneka djeluje kao da plešu). Navedeno šepurenje osvaja ženku.

Kako će paun zavesti ženku?

U prirodi, paunovi mužjaci mogu imati do 5 ženki. Kada su oni u zatočeništvu oni imaju samo jednu ženku za koju se također bore (neovisno o tome da li je to potrebno ili ne). Muški paunovi imaju veoma uočljiv, ekstremno dugačak rep koji se sastoji od mnoštvo perja koje je dugo do 3 metra. Na perju se vide i uzorci krugova u boji. Ovi uzorci počinju od same sredine repa. Kada paun raširi svoji rep ovi krugovi prekrivaju donja pera i doprinose cjelokupnoj slici. Ovi krugovi na repu zavode ženku i pozivaju ju na parenje.

Navedeni krugovi mogu se zrcaliti na suncu. Plava, zelena, ljubičasta, crvena i žuta - sve ove boje će se mijenjati ovisno o kutu svjetlosti. Osim širenja repa, paunovi se također glasaju i tako privlače ženke. Njihov zov je visoke frekvencije i uz širenje repa ono tvori predivnu predstavu. Važno je naglasiti da su paunovi veoma društvene životinje i da ne vole samoću. Jedan mužjak ili jedna ženka mogu biti nesretni i letjeti okolo u potrazi za društvom. Paun najviše voli biti u društvu partnera.

Da li je paun zahtijeva puno brige?

Danas nije ništa neobično da u nečijem dvorištu vidimo paunove. Da li su oni zahtjevne životinje? Mladi paunovi su zahtjevni. Nabavljate li mladog pauna morate znati kako ne smiju pokisnuti niti izlaziti na mokro. Ako paun do tri mjeseca starosti pokisne, on će uginuti. Osnovne stvari koje vam trebaju za držanje ove životinje su: puno mjesta i još više tolerancije. Ova ptica zahtijeva veliki zatvoreni prostor za spavanje i za skloniti se od mokrog vremena. Zašto im je potrebno puno prostora? Jer u suprotnom krenu uništavati svoje perje.

Ako je u manjem prostoru više njih, tada će se međusobno napadati. Ako želite imati pauna, preporuka je da nabavite par. S čime se hrane? Oni ne zahtijevaju posebnu prehranu, hrane se sa sjemenkama i raznim voćem i insektima. Trebaju konstantno imati vode. Za vrućeg vremena rado će se skloniti u sjenu drveta. Imajte na umu da su veoma reaktivne ptice, što znači da burno reagiraju na određene znakove opasnosti. Nije ništa neobično da se paun glasa po danu ili po noći. Ova prelijepa ptica zahtjeva solidnu brigu, no za uzvrat vam svakodnevno daje predivnu predstavu.


Tagovi: