Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu

Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu

Znate li kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu

S ljetom stiže i omiljeno voće crvene boje za kojim rado posežemo kada želimo osvježenje. Rashlađena, crvena i sočna - lubenica je itekako pravi melem kada nastupe vrući ljetni dani. Kada dođemo na tržnicu ili u određenu trgovinu pitamo se kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu, jer realno nikada ne možemo znati što se krije iza zelene kore. Mnogi će tako kuckati prstima po raznim mjestima na lubenici, dizat će ju kako bi se provjerila njena težina, razgledavati, opipavati - no da li sve to zaista pomaže? Znate li kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu? Prilikom odabira savršene lubenice nikad ne smijete zabraviti na sljedeće osnove:

Obratite pažnju na izgled lubenice, točnije, na njenu boje. Lubenica izvana mora biti lijepe tamno zelene boje. Kada pričamo o izgledu, također ne smijemo zaboraviti na njenu koru. Kora lubenice mora biti čvrsta na dodir, i ne bi smjela biti puna posjekotina koje su svjetlije boje. Sljedeća stvar na koju želite obratiti pažnju je težina lubenice. Lubenicu slobodno podignite i temeljito provjerite. Ona bi trebala biti teška jer se sastoji od 90% vode. Za kraj, trik koji je mnogima najdraži - kuckanje po samoj lubenici. Kucnite ili pljesnite po samoj lubenici kako bi vidjeli kakav zvuk daje. Ako je zvuk nešto dublji, to ukazuje na zrelu i sočnu lubenicu.

Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu za vruće ljetne dane

Znamo kako postoji više vrsta lubenica i kako se mnogi znaju naći u pravoj dilemi kada biraju lubenicu za osvježenje. Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu za vruće ljetne dane? Krenimo redom. Što odabrati, okruglu i duguljastu lubenicu? Postoje tvrdnje kako su lubenice simetričnog oblika nešto ukusnije od onih koje imaju duguljasti oblik, ali da su ipak okrugle lubenice najslađe. Kako odabrati? Navedeno i ne mora biti točno. Svaka lubenice može biti jednako ukusna i sočna, no to će primarno ovisiti o njenoj zrelosti.

Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu? Sorte koje se nalaze na našem tržištu su prirodno slađe, a razlog tome je puno sunca. O čemu ovisi okus slatkoće kod lubenice? Mnogi misle kako je vrijeme berbe pravi faktor koji utječe na okus, no zapravo su najbitniji uvjeti u kojima lubenica raste. Lubenica koja je sazrijevala od 80 - 95 dana na suncu imat će slađi okus nego lubenica koja nije imala sreće rasti na sunčevim zrakama. Kada zagrizete lubenicu i osjetite samu vodu, to je znak da je ona rasla uz premalo sunca.

Dodatni savjeti kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu

Osim gore navedenih trikova i odabira željenog oblika, zrele i sočne lubenice možemo prepoznati i po drugim "trikovima". Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu? Vjerojatno ste primijetili kako dosta lubenica na svojoj kori ima žuto obojenje. Upravo to žuto obojenje označava mjesto na kojemu je lubenica ležala kako je rasla. Više žute označava zreliju lubenicu. Potrebno je izbjegavati lubenice koje imaju bijele ili isto tako blijedu mrlju jer ono označava prerano branje i naknadno sazrijevanje u dućanu.

Ovdje je također važno primijeniti i savjet koji je naveden gore - gledati boju kore koja mora biti tamnozelene boje. Možda niste znali, no morate obratiti pažnju i na peteljku lubenice ako je ona prisutna. Ukoliko je ona suha, to je znak da je lubenica zrela, no ukoliko je zelenkaste boje, ona je svakako prerano ubrana i nije zrela. Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu? Mnogi se zapravo vode intuicijom. Navedeni trikovi i savjeti mogu vam pomoći da odaberete savšenu lubenicu, zato ih isprobajte već u sljedećoj kupnji.


Tagovi: