Kako odabrati tenisice za trčanje

Sport

Kako odabrati tenisice za trčanje

Evo kako odabrati tenisice za trčanje

Volite trčati? Uživate u toj aktivnosti, u osjećaju kada osjetite ono zadovoljstvo prilikom trčanja, onaj slatki umor i osjećaj uspjeha? Onda znate da je ključan dio opreme svakako tenisice za trčanje. Znate li kako odabrati tenisice za trčanje?

Oko odabira adekvatnih tenisica postoji cijela znanost, a mi ćemo vam taj postupak pokušati olakšati i približiti. Već znate da će prvi kriterij pri odabiru tenisica biti njihova cijena, i znate da kvalitetne tenisice znaju doći i do 1500 kn. Ne znamo na kojoj razini natjecanja se nalazite, ali ne trebate pretjerivati u odabiru tako skupih tenisica ako niste na profesionalnoj razini. Ipak, možda bi htjeli uložiti malo više od 200 kn za tenisice koje će vam služiti za aktivnost do koje vam je toliko stalo. Nakon određivanja cjenovnog ranga unutar kojeg se možete kretati, postoje još neki vrlo važni savjeti o tome kako odabrati tenisice za trčanje. Više o tome u nastavku!

Na što morate paziti ako se pitate kako odabrati tenisice za trčanje?

Prilikom trčanja vaše stopalo će biti u gotovo stalnom doticaju s tlom, a sila udarca stopala u tlo će se prenositi na ostatak vašeg tijela. Napravit ćete nekoliko tisuća koraka prilikom trčanja stoga jačinu sile i način njezina prijenosa na stopalo treba itekako kontrolirati kako bi vam forma trčanja bila što bolja, a samim time ćete i smanjiti mišićni zamor, umor i ozljede. Stoga, ako se pitate kako odabrati tenisice za trčanje morate znati da je svačije stopalo drugačije pa nema univerzalnog odgovora.

Da bi znali kako odabrati tenisice za trčanje morate znati da generalno postoje tri vrste stopala: neutralno stopalo bez deformacija, zatim spušteno stopalo koje vodi do pronacije prilikom trčanja, i treća vrsta stopala do koje dolazi do supinacije prilikom trčanja, ali ta vrsta je jako rijetka. Kod pronacije će vam se opterećivati vanjski dio koljena, dok će se kod supinacije opterećivati unutrašnji dio. To možete izbjeći adekvatnim odabirom tenisica i uložaka.

Kako odabrati tenisice za trčanje prema marki ?

Prilikom odabira tenisica ne možemo ostati imuni na marke i značenje koje te marke imaju u našim glavama i našoj svijesti. Naučili smo od malena da su određene marke bolje i kvalitetnije od drugih i teško nam je ignorirati te spoznaje kada se pitamo kako odabrati tenisice za trčanje. Takvo ponašanje nije pogrešno, jer marke su s razlogom na glasu kao kvalitetne, jer to znači da postoji veliki broj zadovoljnih korisnika kroz godine. Ipak, u ovom članku bi vas pozvali da obratite pažnju na sam sastav tenisice, a ne toliko na marku.

Neke tenisice imaju gel umetke koji su zaslužniji za bolju amortizaciju, neki pak imaju boost pjenu, neki pak dna loft pjenu. Nakon što otkrijete koju vrstu stopala imate, trebate birati umetke tj. sastav tenisice ovisno o vašem stopalu. Isto tako, ako se pitate kako odabrati tenisice za trčanje, morate imati dojam o tome po kakvoj podlozi želite trčati, jer se potplate tenisica razlikuju.

Tagovi: