Kako naučiti dijete čitati

Zanimljivosti

Kako naučiti dijete čitati

Kako naučiti dijete čitati

Odgoj djeteta je najbitnija stvar u životu jednog roditelja. Roditelj je ta osoba koja priprema dijete za daljnji nastavak života i bitno je da ga pripremite kada ono krene u vrtić tj kasnije u školu. Dijete morate odgojiti i naučiti ga osnovnim stvarima kao što je pričanje, čitanje i pisanje, ali i socijalizirati ga i naučiti ga kulturi. Učenje čitanje djeteta je velika stvar i pri tome morate imati puno strpljenja i razumijevanja za svoje dijete.

Kao što znamo, kako naučiti dijete čitati nije jednostavno i često novopečeni roditelji ne razumiju povremeno da većinu stvari dijete ne shvaća jednako kao što to mi shvaćamo. Zato je bitno to imati na umu te djetetu dati vremena da nauči u svom tempu, jer jedino kroz strpljenje i upornošću moći ćete dijete naučiti da samostalno čita knjige. U nastavku ćemo vam donijeti korisne informacije i dati vam savjete kako naučiti dijete čitati lako!

Kako naučiti dijete čitati za početak

Učenje osnovnih životnih stvari počinje od malih nogu, i te prve životne godine su najbitnije jer ujedno je to dob kada djeca upijaju sve oko sebe kao spužva. Njihov mozak je tada takozvano mekan, jer polutke nisu stvrdnule da tako kažemo, već su elastične i gipke te te dvije polutke aktivno surađuju te stoga mogu djeca tada lako naučiti više jezika, vještine i slično. Upravo se zato kreće ranije s učenjem jezika, pisanja pa i tako čitanja. Kako naučiti dijete čitati se čini na prvi pogled teško jer kao novopečeni roditelj uglavnom niste sigurni od kuda krenuti.

Dok su djeca samo bebe one uglavnom prvo mumljaju i proizvode zvukove, no nakon šest mjeseci počinju izgovarati foneme koje su sastavni dio njihovog materinjeg jezika. Kod prve godine života, počinju spajati riječi za koje znaju koje je značenje, a spadaju u kategoriju objekta, populacije i imena. Kod druge godine mogu sastavljati kratke rečenice, te kod treće godine mogu i duže rečenice sastavljati, i tako nakon četvrte se proces učenja ubrzava, i ako se potrudite moći ćete ih naučiti čitanju prije nego što krenu u školu! Zato ćemo vam u nastavku reći kako naučiti dijete čitati bez problema!

Kako naučiti dijete čitati jednostavno

Kako naučiti dijete čitati možete najlakše kroz igru! Na ovaj način možete puno lakše pridobiti djetetovu pažnju i pritom ga naučiti novoj vještini! Najprije započnite sa slaganjem predmeta ili igračaka po određenom redu, iako se ovo čini da nema nekog smisla, zapravo ćete moći na ovaj način svoje dijete naučiti da svaka riječi i rečenica ima svoj redoslijed.

Potom, pričajte djeci priče i razgovarajte s njim, jer će tako djeca obogatiti svoj vokabular i moći na taj način prepoznati određene riječi i slova dok budu učili čitati. Zatim, ako vaše dijete ima neku omiljenu priču, pridobijte te ga da ispriča tu priču svojoj najdražoj igrački. Naučiti dijete da nauči neke pjesmice, jer im to kao i pamćenje i pričanja priči pomoći ne samo da razvije govorne vještine i obogati svoj vokabular, već i da zna razlike među riječima, posebice onim sličnoga zvuka. I za kraj, možete dijete naučiti da zna napisati svoje ime. Tako ih možete lako uvesti u svijet pisanja i čitanja te ih pripremiti za školu! Kako naučiti dijete čitati se više ne mora činiti tako teškim!

Tagovi: