Kako nastaju virovi

Kako nastaju virovi

Što je vir?

Vir ili isto tako vrtlog opisuje se kao kružno kretanje vode koja će se pojaviti u određenim dijelovima vodenih bazena ili tokova radi spajanja dvaju struja. Do navedenog dolazi prilikom toka vode uz samu obalu, kod oštrog i naglog širenja ili skretanja korita, na ušćima. Morski virovi će nastati sudaranjem talasa plime te oseke, dolazi do međusobno suprotnih morskih struja. Vir može biti raznih veličina - od veoma malih i jedva primjetnih, do onih koji zauzimaju cijelo korito.

Prema vodenim strujama i njihovom kretanju najčešće se dijele na: Ciklonski tip vrtloga - Dolazi do blagog ispupčenja na površini vode i on se kreće od dna prema gore. Ovdje se materijal s dna donosi na površinu, a najčešće se formiraju kod nizvodnih dijelova. Anticiklonski tip vrtloga - Ovdje se na površini vode formira ulegnuće koje podsjeća na lijevak. Vrtlog dopire do dna gdje se stvara veliko udubljenje koje uzrokuje vrtložnu eroziju.

Kako nastaje vir?

Mnogi misle kako virovi nastaju odjednom i kako ta velika količina vode koja se vrti u krug guta sve pred sobom. Da, vrtlozi su iznimno opasni, no oni ne nastaju na otvorenim morima i nemaju kretnje koje će usisati brodove. Kako nastaje vir i da li je on opasan? Kada se pojavi plima koja će se sudariti s strujama prethodne oseke, tada će se morske struke krenuti kretati u krug. Navedeno se veoma često događa u uskim prolazima koji se nalaze među skupinama otoka ili obala kopana.

Kada je navedeni uski prolaz dubok, tada se kružno kretanje vode može pretvoriti u spinalno, i ono može biti usmjereno prema dubini. Navedeno se ne može dogoditi na otvorenom moru. Vir se može dogoditi na moru, no riječ je o bezazlenom kovitlacu vode koji se jednostavno samo kreće u krug, bez mogućnosti da vas povuče ili proguta. Vrtlozi se mogu pojaviti bilo gdje, iako se najčešće pojavljuju kod Melstona u Norveškoj, u kanalu između Sicilije i Italije i ispod slapova Nijagare. More, rijeka, jezero, potok - vodeni vrtlozi se mogu pojaviti gotovo svugdje gdje postoji kretanje vode.

Da li je vir opasan?

Za vrijeme ljeta mnogi će osvježenje potražiti u raznim rijekama i jezerima. Da li je navedeno pametno? Iznenadna pojava vrtloga, vodenih struja i nepoznavanje terena može dovesti do neželjenih posljedica. Da li je vir opasan? Ne, ali može biti ukoliko se slučajno nađete u njemu. Vir je posebno opasan u brzim rijekama jer može u roku sekunde progutati plivača. Što u tom trenutku? Stručnjaci smatraju da je najgore paničariti. Ako se plivač nađe u viru on se treba opustiti i plivati u smjeru struje.

Ovakva reakcija će omogućiti vjetrometini da oslobodi plivača i da se on izbaci van. Skakanje u nepoznatu ili mutnu vodu može imati smrtne posljedice. Ako se želite okupati na određenim lokacijama, tada bi trebali barem izbjegavati mjesta gdje su strujanja vidljiva i gdje nastaju virovi. Na kupalištima je također važno pridržavati se uputa i sigurnosnih mjera kako ne bi došlo do iznenadnih situacija spašavanja. Nažalost, svake godine se bilježe slučajevi utapanja radi plivanja i skakanja u nepoznate vode.


Tagovi: