Kako nastaje snijeg

Znanost

Kako nastaje snijeg

Znate li kako nastaje snijeg?

U vrijeme padanja temperatura i nadolaska zime, jedna vremenska oborina zna veseliti mnoge. To se pogotovo odnosi na Božićno razdoblje, kada bijele snježne pahulje znaju razveseliti brojne ljude. Grudanje, sanjkanje, klizanje – samo su neke od zimskih radosti. I dok uživamo u tom predivnom razdoblju godine, vjerojatno se tu i tamo nekada zapitamo: kako nastaje snijeg?

Kako nastaje ova oborina koja me toliko uveseljava? U nastavku ćemo vam probati odgovoriti na to. Za nastanak snijega potrebne su, kao što već znate, niske temperature. Vodena para koja se nalazi u oblacima se pri tim niskim temperaturama smrzava i pretvara u sitne ledene kristale. Takvi kristali se potom vežu u snježne pahuljice koje u velikim količinama nazivamo snijegom. Takvi snježni kristali dok padaju poprimaju oblik šesterokuta, međusobno se sudaraju i spajaju ili pak razbijaju i tako formiraju veće ili manje snježne pahulje, koje variraju od 1 mm pa sve do 5 cm. To je kratak opis kako nastaje snijeg.

Ako vas zanima kako nastaje snijeg, ovo morate znati!

Kao što smo rekli, snijeg nastaje smrzavanjem kapljica vode u oblacima. Pod težinom takvih smrznutih kapi one potom padaju na zemlju. Predivan efekt ove pojave je činjenica da se sve zabijeli. Znate li pak zašto je snijeg bijele boje? Razlog tomu je što je vidljiva sunčeva svjetlost bijele boje, pa većina tvari u prirodi upijaju, tj. apsorbiraju dio sunčeve svjetlosti koja im na taj način daje boju.

Snijeg pak, zbog svojih kristalića, reflektira veliku većinu sunčeve svjetlosti. Kao što možete vidjeti, da bismo razumjeli zašto je snijeg bijele boje moramo znati i kako nastaje snijeg. Znanje o tome kako nastaje snijeg nam može pomoći i oko pitanja zašto snijeg škripi kada hodamo po njemu. Snijeg je kao što znate sastavljen od ledenih kristala koji su heksagonalnog oblika. Jedna pahulja može imati nekoliko spojenih kristala između kojih se nalaze praznine. Kada zagazite na snijeg, taj zrak se skuplja, on se stlačuje, a posljedica toga se čuje u vidu pucketanja.

Kako nastaje snijeg – objašnjeno iz znanstvenog aspekta

Ako se pitate kako nastaje snijeg a niste se zadovoljili jednostavnim objašnjenjem kojega smo naveli u prethodnim poglavljima, u nastavku ćemo vam dati znanstveno objašnjenje ove pojave. Snijeg je oborina koja se nalazi u čvrstom stanju i koja nastaje očvršćivanjem vodene pare koja potom tvori heksagonalne kristale.

Potrebna je temperatura od minus 10 stupnjeva da bi se kristali slijepili u pahuljice. Prema stajalištu meteorologije, dan se smatra snježnim kada je barem polovica vidljivog tla prekrivena snježnim prekrivačem. Snježni pokrov je također loš vodič topline, jer u njemu ima mnogo zarobljenog zraka koji je, kao što znate, toplinski izolator. Ako vas zanima kako nastaje snijeg u najhladnijim dijelovima svijeta, odgovor je: isto. Naime, istraživanja su pokazala da nikada nije prehladno za padanje snijega te da se snijeg može stvarati i na ekstremno niskim temperaturama zraka. Jedini uvjet je postojanje vlage, tj. kapljica vode u oblacima koja će se pri niskim temperaturama zamrzavati.

Tagovi: