Kako nastaje oblak

Znanost

Kako nastaje oblak

Kako nastaje oblak, tako da se vodena para sa zemlje digne u visine

Oblaci nam razbuđuju maštu, jer se pojavljuju u mnogo zanimljivih oblika koji izgledaju vunasto, pahuljasto, prozračno, lako, a ponekad gusto, tmasto, sivo i olujno prijeteći. Sva djeca na svijetu gledaju igru oblaka na nebu i zamišljaju i vide fantastične oblike, a mnoga djeca požele i naslikane oblake na stropu svoje sobe. Istina o oblacima je manje poetična i romantična, ali jednako čudesna, a opet i jednostavna.

Kako nastaje oblak, tako da se vodena para sa zemlje digne u visine, i gore u visinama se zgušnjava i kondenzira u kapljice vode ili leda, ako je na hladnijoj razini. Para je plinovito stanje vode, lagana je i leti zrakom, kondenzaciju natrag u tekuće stanje stvara temperatura do -10 stupnjeva, a oko -15 stupnjeva kapi se pretvaraju u čvrsto agregatno stanje vode u obliku kristalića leda. Kako nastaje oblak, iz ovog prozaičnog opisa oblaka je jasno da izgled oblaka ovisi o ovim oblačnim elementima, kapima, kristalima i još nekondenziranoj pari.

Kako nastaje oblak i kako leti po nebeskom svodu

Na ljetnom nebu oblaci stvarno izgledaju paperjasto i lako je pomisliti da zato lete nebom kao od šale. Kako nastaje oblak i kako leti po nebeskom svodu, objašnjenje je jednostavno, vodena para je lakša od zraka i zato imamo dojam da oblaci lete. U biti, dok se grupiraju, oblaci su samo velike nakupine vlažno zraka i skoro svi se formiraju na visini do 10 kilometara iznad zemlje.

Bijeli oblaci su bijeli zbog manje vodenih kapljica i ledenih kristalića, lakši su i duže putuju nebom, tamni gusti oblaci imaju veću koncentraciju vodenih kapi i kristala leda i u pravilu donose oborine, kišu, snijeg ili kišu i tuču (led). Kako nastaje oblak, svi ljudi koji lete avionom su doživjeli da vide da su i gusti crni ili sivi oblaci, kadajeavioniznadnjih, s gornje strane, one nevidljive sa zemlje, također bijeli. Težina jednog većeg oblaka može iznositi čak jednu tonu, ali uz strujanje vjetra se svejedno kreće nebom.

Kako nastaje oblak, vrste oblaka i kakvo nam vrijeme donose

Razvila se cijela znanost o oblacima, a proučavaju se i vrste oblaka oko drugih planeta, a ne samo oko zemlje. Ima velikih podjela po vrstama, veličinama i oblicima, ali oblaci koji se pojavljuju gotovo svuda u svijetu su kumulusi, cirusi, nimbusi i slojeviti oblaci i po njima je moguće predvidjeti kakvo će biti vrijeme.

Kako nastaje oblak, vrste oblaka i kakvo nam vrijeme donose, tako kumulusi uglavnom idu uz lijepo i ugodno vrijeme, cirusi se polagano spuštaju ka zemlji i najavljuju kišu u sljedećih 12 sati, nimbusi su gušći, nisko nad zemljom i donose kišu, a slojeviti oblaci su često tanki i iskidani i rijetko donose padaline. Kako nastaje oblak, sve što ispari sa zemlje, skuplja se u oblak iznad zemlje koji sve vrati zemlji kroz kišu, snijeg i led. Ta cirkulacija vode od zemlje do oblaka promijeni sva tri agregatna stanja, plinovito, tekuće i čvrsto, prije nego li se vrati na zemlju.

Tagovi: