Kako nastaje leptir

Znanost

Kako nastaje leptir

Kako nastaje leptir i što simbolizira

Leptir je jedan od onih rijetkih kukaca za koje će se većina ljudi složiti da izgledaju lijepo sa svojim šarenim krilima. Osim što lijepo izgledaju, leptiri su izrazito korisni kukci jer mogu prenositi pelud što omogućava oprašivanje i razmnožavanje nekih vrsta biljaka. Leptir je, kao što smo već naveli, koristan i važan kukac u našem ekosustavu, no leptiri u nekim kulturama ili religijama također imaju i neka svoja tumačenja. Tako ga kršćani na primjer smatraju simbolom uskrsnuća, Kelti su leptire smatrali simbolima duše dok nekim indijanskim plemenima on predstavlja promjenu i preobrazbu.

Sada kada znate koja je uloga leptira i kako ga neki tumače, vjerojatno vas interesira i kako nastaje leptir. Životni ciklus leptira prolazi kroz nekoliko faza, koje se odražavaju na to kako nastaje leptir. Sve te faze i promjene kroz koje prolazi interesantne su s biološke strane, a mogu također objasniti ranije spomenute simbolike u različitim kulturama i religijama.

Kako nastaje leptir od gusjenice

Svi smo mi u školi čuli kako nastaje leptir od gusjenice. Gusjenica i leptir se u različitim fazama razvoja poprilično razlikuju. Gusjenice su duguljaste, s većim brojem nogu te imaju ojačanu vanjsku oblogu i izraženu čeljust, dok leptiri vizualno izgledaju skroz drugačije. Leptiri imaju šest nogu, šarena krila i tijelo koje je manje od gusjenica. Također, umjesto izraženih čeljusti imaju ticala i kao cjevčice pomoću kojih se hrane nektarom i sličnim. Kako nastaje leptir od gusjenice velika je promjena koja se naziva metamorfozom.

Ženke leptira kada su spolno zrele i kada dođe do oplodnje, izliježu veliki broj jajašca. Iz jajašca koja se uspiju održati izliježu su male gusjenice koje su izrazito male, no kako imaju snažan apetit, brzo dobivaju na veličini. Kako se razvijaju i rastu, tako njihovo tijelo postane pokriveno tvrđim slojem koji se mijenja kako gusjenica raste. Kada se dovoljno razviju, gusjenice se učahure i dođu do stadija kukuljice.

Kako nastaje leptir kroz metamorfozu

Kada gusjenica dođe do stadija kukuljice, počinje proces koji se naziva metamorfoza i u tom se procesu događa potpuna promjena izgleda leptira. Stadij kukuljice i metamorfoza ključna su uloga u tome kako nastaje leptir jer u tom stadiju dolazi do najveće promjene. Ovisno o tome o kojoj je vrsti leptira riječ, kako nastaje leptir varira. Leptiri ovisno o vrsti imaju različit životni vijek u kojem on opet radi novo potomstvo. Kod nekih je riječ o tek nekoliko dana, dok neki imaju nekoliko mjeseci u kojem se može ponoviti taj proces kod potomstva.

Svaki leptir prolazi istu promjenu, od polaganja jajašaca, faze ličinke, odnosno gusjenice u kojoj presvlači svoju vanjštinu pa sve dok ne dođe do faze kukuljice u kojoj ponovno dolazi do procesa metamorfoze. Taj kompleksan proces donosi nam jedne od najljepših insekata koji ne samo da su vizualno lijepi za vidjeti, već su izrazito korisni za naš ekosustav i oplodnju biljaka.

Tagovi: