Kako nastaje led

Kako nastaje led

Kako nastaje led u prirodi

Voda je osnova za život na zemlji bez koje ne bi bilo svijeta kakvog danas znamo. I mi sami smo većinski sastavljeni od vode pa tako odraslo ljudsko tijelo u sebi ima čak 50-65% udio vode. Kao što svi znamo, voda dolazi u tri agregatna stanja, a ona su tekuće, kruto i plinovito stanje. Tekuća voda je ona koju koristimo u svakodnevnome životu za piće i pranje, a njena temperatura može biti između 0ºC i 100ºC. Nakon što se voda zagrije na temperaturu iznad 100ºC, njeno agregatno stanje se mijenja u plinovito.

S druge strane, ako temperatura padne ispod 0ºC voda postaje kruta, odnosno pretvara se u led. No kako nastaje led u prirodi i što sve utječe na to? Veliku ulogu u tome kako nastaje led u jezerima i barama ima vjetar. Vjetar hladi gornji sloj vode koji radi toga oteža i pada na dno. Proces se ponavlja dok se površinska temperatura vode ne spusti ispod ništice.

Kako nastaje led i kada je proziran

Voda ima jedno zanimljivo svojstvo, a to je da kad dođe joj se temperatura krene spuštati ispod 4ºC, ona postaje lakša. Zato na velikim vodenim površinama smrzavanje krene od vrha jer se tamo najprije temperatura spusti do ispod 0ºC. No kako zapravo izgleda proces kako nastaje led? Na točki smrzavanja nakon 0ºC u vodi se krenu stvarati sićušni kristali od kojih svaki ima po šest krakova. Kako temperatura sve više pada, ovi kristali se spajaju što stvara led. Led može biti proziran ili mutan i neproziran, a to svojstvo će ovisiti o načinu na koji je nastao.

Prilikom zaleđivanja, iz vode se oslobađa mala količina zraka. Taj zrak u kombinaciji sa nečistoćama u vodi uzrokuje mutan led. No kako nastaje led koji je potpuno proziran? Kako bi on nastao potreban je sporiji proces zaleđivanja i čim je moguće čišća voda. Ovaj proces se povremeno dogodi i na cesti što uzrokuje opasan "crni" odnosno proziran led.

Kako nastaje led i na kojim temperaturama se stvara

Svi mi znamo da led nastaje kada temperatura bude na 0ºC ili niže no jeste li znali da se voda ne smrzava uvijek na nuli? Kako nastaje led za koji je potrebna puno niža temperatura od standardne ništice? Odgovor leži u samoj vodi odnosno njenom sastavu. Naime, određeni sastojci u vodi mogu sniziti temperaturu smrzavanja. Primjerice, ako je u vodi otopljen šećer ili sol, njena točka smrzavanja se može znatno sniziti. Upravo ovo je razlog zašto se zimi baca sol po cestama kako bi se izbjeglo stvaranje ledenog pokrivača. Još jedan sastojak koji snizuje točku smrzavanja vode je alkohol.

Dobar primjer je vodka koja je sastavljena od vode i alkohola i trebat će joj znatno više vremena u ledištu kako bi se pretvorila u led. Kada razmišljate o tome kako nastaje led uzmite u obzir da je voda specifična po tome da joj se volumen povećava kada se zaledi. To je razlog zašto boce s tekućinom znaju eksplodirati u ledištu.


Tagovi: