Kako nastaje dijamant

Znanost

Kako nastaje dijamant

Kako nastaje dijamant i od čega se sastoji

Dijamant je jedna od najskupljih stvari na svijetu. Iz tog razloga dijamante najčešće vežemo uz izrazito bogate ljude, bilo da je riječ o glumcima, pjevačima, velikim biznismenima ili čak članovima kraljevskih obitelji. No, što to dijamante čini toliko dragocjenima i kako nastaje dijamant? Dijamant je jedna od najčvršćih materija na svijetu, a sastavljen je od čvrsto vezanih atoma ugljika.

Kako nastaje dijamant su posebni uvjeti koji traju izrazito dugo. Da bi se formirao dijamant, potrebne su izrazito visoke temperature, čak preko 1000 stupnjeva Celzijusa te gotovo nezamisliv pritisak. Kako se dijamant sastoji od atoma ugljika, prvo se krene formirati grafit no uslijed visoke temperature i velikog pritiska, struktura atoma ugljika se krene mijenjati te se kreće stvarati ono što mi znamo pod imenom dijamant. Dijamanti nastaju poprilično duboko u zemljinoj kori, no do njih ipak čovjek može doći zahvaljujući aktivnosti vulkana koje rezultiraju podizanjem dijamanata na dubine na kojima čovjek može kopati.

Kako nastaje dijamant i upotreba

Sada kada smo saznali kako nastaje dijamant, njegova visoka cijena nam je ponešto razumljivija. Kako nastaje dijamant kroz dugi vremenski period, način na koji dolazi bliže zemljinoj površini te njegova izrazita čvrstoća drže ga kao jednog od najdragocjenijih kamena. Kada nam netko spomene dijamant, većini nas na pamet pada ekstravagantan i skup nakit.

No to je tek dio njegove namjene i u svrhu nakita i sličnih proizvoda koriste se samo najljepši i najkvalitetniji primjerci. Većina dijamanata ipak završi za korištenje u raznim industrijama jer dijamant zbog svoje čvrstoće može biti korišten u mnoge svrhe, pa se tako njime oblažu razna svrdla ili rezači stakla i slično. Neobrađen dijamant često je, pa može se reći i neugledan te ukoliko se ne reže na specifičan način kako bi se lomila svjetlost, mnogima ne bude ni interesantan. Neki primjerci se ni ne mogu koristiti u dekorativne svrhe pa stoga završe u industriji gdje je itekako koristan.

Kako nastaje dijamant i gdje su najveće količine

Kako nastaje dijamant smo ranije u tekstu već naveli. Kako se dijamanti približavaju zemljinoj površini na određene načine, prvenstveno djelovanjem vulkana, tako ih se ni ne može naći bilo gdje na svijetu. Najveća ležišta dijamanata nalaze se u afričkom potkontinentu, posebice u južnom djelu te nekim zemljama kao što su Rusija, Indonezija i Indija.

Kako nastaje dijamant je specifičan proces koji rezultira raznim oblicima, ali i bojama dijamanata zbog čega se oni nakon iskopavanja razvrstavaju. Razvrstavaju se po većem broju kategorija, od same veličine dragoga kamena preko boje pa sve do kvalitete. Nakon tih kvalifikacija, oni se raspodjeljuju po tome u koju će industriju otići pa tako neki završe kao dio nakita pa čak i odjeće, dok neki završe u širokoj uporabi u raznim industrijama, od industrije stakla, automobila pa sve do raznih bušotina. Koji god da je bio razlog vašeg interesa za dijamante, nadamo se da ste dobili bar neke odgovore.

Tagovi: