Kako napuniti akumulator

Tech

Kako napuniti akumulator

Kako napuniti akumulator

Iako se većina vas zapita kako napuniti akumulator u trenutku da se on isprazni, veoma je važno akumulator i nadopunjavati kako vas ne bi izdao u trenutku kada to najmanje budete htjeli. Dakle, akumulator se ne puni samo u situaciji kada je potpuno prazan i kada više niste u mogućnosti upaliti vaš automobil ili neko drugo vozilo, već se akumulator mora periodički provjeravati i nadopunjavati. Akumulator ima nekoliko funkcija u automobilima, a prvenstveno ima funkciju paljenja gdje daje potrebnu snagu kako bi motor automobila proradio.

Također, tokom vožnje akumulator sudjeluje u raznim energetskim procesima i kao izvor energije. Kvar alternatora može dovesti i najčešće dovodi do pražnjenja akumulatora. Upaljena narančasta lampica akumulatora na kontrolnoj ploči, jasan je znak ispražnjenosti akumulatora. U tom slučaju je najbolje što prije, bolje reći odmah otići kod automehaničara koji najbolje zna kako napuniti akumulator automobila. Jednom kada vam se potpuno isprazni akumulator, a posebno kod novih modela automobila, automobil nećete moći upaliti ni voziti.

Kako napuniti akumulator kod kuće

Jedan je način kako napuniti akumulator na siguran i efikasan način. Međutim ono što je možda i važnije je kako pravilnim korištenjem i periodičkim provjerama produljiti vijek trajanja akumulatora. Prije svega, za akumulator je vrlo nepovoljna situacija u kojoj ga se duže vremena ne koristi, jer na taj način gubi svoj kapacitet i snagu. Također, akumulator u automobilu najbolje je periodički provjeravati kod mehaničara, a nikako nije preporučljivo koristiti pojedine funkcije automobila dok je motor automobila ugašen. Na primjer, ako vam ostanu upaljena svjetla ili radio uređaj, a ako je motor automobila ugašen, akumulator će vam se nakon izvjesnog vremena potpuno isprazniti.

Nakon toga vaš automobil nećete biti u mogućnosti niti upaliti. Kada već dođe do situacije da vam je akumulator prazan ili na minimumu, postoji jednostavan način kako napuniti akumulator i kod kuće. Sve što vam treba je jeftini punjač za akumulatore, koji možete kupiti u svim trgovinama auto dijelova. Akumulator izvadite iz automobila, klemama spojite na punjač, a punjač u utičnicu. Na punjaču odaberite vrstu akumulatora, a potom pričekajte signal koji označava da se vaš akumulator napunio.

Kako napuniti akumulator spajanjem na akumulator drugog automobila

Korištenje punjača je jedina opcija kako napuniti akumulator pravilno i do kraja. Međutim često se vozači nađu u situaciji da im se akumulator ispraznio zbog ostavljenih upaljenih svjetala. U tom slučaju automobil nije moguće niti pokrenuti ili upaliti, pa je dobro imati kleme kako bi se mogli spojiti na akumulator drugog automobila. Ovaj postupak nećete koristiti kako bi napunili svoj akumulator, već isključivo da se vaš akumulator nadopuni taman toliko koliko je potrebno za paljenje vašeg automobila.

Približite automobile jedan drugome i upalite automobil koji ima puni akumulator. Klemama spojite + sa + i – sa – na akumulatorima. Nakon par minuta, trebali bi biti u mogućnosti upaliti svoj automobil. Nakon toga odvojite kleme sa akumulatora i odvezite se do prvog automehaničara. Ponavljamo, ovo nije način kako napuniti akumulator koji se ispraznio, već jedino kako osposobiti akumulator za paljenje automobila, dok ćete akumulator napuniti isključivo korištenjem punjača kod kuće ili kod automehaničara.

Tagovi: