Kako napraviti zvijezdu

Kako napraviti zvijezdu

Kako napraviti zvijezdu

Iako na prvu izgleda, pa čak i je dosta kompleksna vježba i fizička akcija, ako ste dovoljno uporni nakon nekog vremena vam neće biti problem kako napraviti zvijezdu. Sa vježbom izvođenja zvijezde svi smo se barem jednom susreli, jer je ona sastavni dio našeg obrazovanja kroz satove tjelesnog odgoja. Zanimljivo je da je zvijezda veoma neprirodan, bolje reći nesvakidašnji pokret i vježba koju ne koristimo u svakodnevnom životu. Zbog toga je ovo vježba koju je potrebno vježbati i nije nimalo intuitivna.

Nemali broj učenika ima problema sa izvođenjem ove vježbe, a kako je ona predmet ocjenjivanja, kao takva često zadaje glavobolje učenicima. Ipak, kako smo naveli, uz trud i vježbanje postat će vam jednostavno kako napraviti zvijezdu. Vježba često izaziva dozu straha jer su pokreti koje izvodima tokom izvođenja zvijezde relativno neprirodni, pa je važno odbaciti strah kako bi je mogli pravilno izvesti. Ovdje je također važna uloga profesora i učitelja, od kojih zatražite asistenciju pri prvim izvođenjima vježbe.

Kako napraviti zvijezdu na siguran način

Osim znanja o samim pokretima za izvođenje zvijezde, prije svega je veoma važno znati kako napraviti zvijezdu na siguran način, kako se ne bi ozlijedili. Zvijezda je kompleksna vježba, za koju možemo reći da je skup nekoliko pokreta koji nisu uobičajeni. Zbog toga što zvijezdu moramo uvježbati, jer nam nije prirodan pokret, važno je ići postepeno. Za početak je najbolje dodatno prilagoditi okolinu i učinite je sigurnom na način da na pod stavimo strunjaču. Strunjača će ublažiti padove koji će vam se sigurno događati na početku.

Naravno, ako ste početnik zvijezdu vježbajte u prisustvu druge osobe ili trenera, koji će vam asistirati i pridržavati vas dok radite zvijezdu. Neizostavna stvar prije bilo koje vježbe i tjelesne aktivnosti, a posebno kada su u pitanju vježbe sa gimnastičkim karakterom, je zagrijavanje. Zagrijavanje je posebno važno u kontekstu kako napraviti zvijezdu na siguran način. Opreza nikada dosta, međutim ovoj vježbi nemojte prilaziti sa prevelikim strahom i respektom jer je potrebno biti smiren i relaksiran kako bi mogli izvesti zvijezdu u punom sjaju.

Kako napraviti zvijezdu - teorija i tehnika

Iza postupka kako napraviti zvijezdu stoji razrađena teorija i tehnika koju je potrebno dobro razumjeti kako bi zvijezdu izvodili točno i sigurno. Prije svega treba reći i kako razlikujemo dvije vrste zvijezde i to bočnu i čeonu zvijezdu. Čeonu zvijezdu radimo na način da gledamo u pravcu izvođenja vježbe, dok bočnu radimo u smjeru jedne ili druge ruke i noge, ovisno koja nam je strana dominantnija.

Za početak zauzmete položaj sa raširenim rukama i nogama. Nakon toga se zanjišete na jednu stranu i oslonite se prvo na jednu ruku, zatim na drugu. Napravite pokret sličan pokretu kada radite stoj na rukama, a zatim rotirate noge u istom smjeru i podlogu dotaknete prvo jednom pa zatim i sa obje noge, dok se ne postavite u početni položaj. Na internetu možete pronaći mnogo video materijala na kojima se pokazuje, korak po korak, kako napraviti zvijezdu a na vama je da budete uporni i ustrajete u vježbanju, jer je to jedini način da dođete do rezultata.


Tagovi: