Kako napraviti vafle

Kako napraviti vafle

Vafli - recept

Kada dođu malo hladniji dani, posebice u periodu jeseni i božićnih blagdana, mnogi od nas čeznu za finim, slatkim i toplim doručkom. Jedno od takvih vrsta doručaka su vafli koji su u posljednje vrijeme su postali veoma popularni među ljudima. Mogu su veoma lako pripremiti uz recept koji slijedu u nastavku članka. Za pripremu ovih čarobnih vafli trebate samo dvije posude, jednu za brašno, prašak za pecivo i malo soli, dok će druga poslužiti za miješanje svih sastojaka pjenjačom. Nema potrebe za mikserom jer možete sve pomiješati uz pjenjaču, a smjesa je gotova doslovno za manje od dvije minute. Ovom osnovnom receptu možete dodati razne arome prema svojim željama. Možete dodati malo vanilije, a također odlično idu i uz dodatak kardamoma, cimeta, naribane kore naranče i slično. Za pečenje će Vam trebati apart za vafle, a najčešće takvi aparati imaju dvije pravokutne ploče, što znači da u jednom pečenju možete napraviti čak osam ukusnih vafla.

Vafli - sastojci

Kako biste napravili vafle, trebate prikupiti sve potrebne sastojke koji će Vam trebati tokom pripreme ovih ukusnih poslastica. Od sastojaka će Vam trebati 200 grama glatkog brašna, pola vrećice praška za pecivo, malo soli, 3 žlice šećera, 2 velika jaja, 260 mililitra mlijeka, 60 grama otopljenog maslaca ili ako nemate maslaca možete umjesto toga koristiti 50 mililitra suncokretovog ulja, te po želji možete ubaciti 1 žlicicu arome vanilije ili nekog drugog dodatka. Od pribora će Vam trebati apart za vafle. Vafli će Vam najbolje ispasti ako pritom koristite aparat za vafle, a možete ga kupiti u skoro svakoj trgovini. Također, trebati će Vam dvije poveće posude, jedna koju ćete koristiti za suhe sastojke, dok drugu ćete upotrijebiti za tekuće sastojke. U nastavku Vam slijede detaljnije upute kako se priprema smjesa i kako se peču vafli. S ovim receptom ćete dobiti osam vafla, no ako radite za više osoba, onda sukladno k tome povećajte količinu sastojaka.

Vafli - priprema

Počnite tako da u manjem loncu na srednje jakoj vatri nježno otopite maslac. Nakon toga, ostavite ga po strani da se lagano ohladi. Ako preferirate upotrebu ulja, ovaj korak možete preskočiti. U međuvremenu, u velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i dodajte malo soli. U drugoj posudi, koristeći pjenjaču, brzo izradite jaja i šećer. Samo ih povežite, bez pretjeranog miješanja. Po želji, dodajte aromu vanilije kako biste obogatili okus smjese. U smjesu jaja i šećera, polako ulijte ohlađeni rastopljeni maslac. Dodajte polovicu količine mlijeka i smjesu brašna s praškom za pecivo i soli. Dobro izmiješajte sve s pjenjačom dok ne dobijete homogenu smjesu. Sada dodajte preostalo mlijeko i ponovno promiješajte sve pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Uključite aparat za vafle i zagrijte ga. Premažite ga uljem u spreju, iako ovaj korak možete preskočiti ako preferirate. Ulijte smjesu u aparat za vafle. Ako vaš aparat ima dvije pravokutne ploče za vafle, puna kutljača smjese bit će dovoljna za oba kvadratna otvora. Vafli se peku otprilike dvije minute sve dok ne dobiju lijepo zlatno smeđu boju. No, vrijeme pečenja može varirati ovisno o vrsti aparata za vafle koji koristite. Bitno je da pazite da vafli ostanu mekani, tako da ih ne prepečete. Poslužite vafle tople i uživajte u njihovom neodoljivom okusu.


Tagovi: