Kako napraviti umak za somun

Što je somun i kako napraviti umak za somun?
Somun je tradicionalno pecivo koje potječe s Bliskog istoka, ali se uvelike udomaćilo i u balkanskoj kuhinji, posebno u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i susjednim zemljama. Radi se o mekom, prozračnom kruhu ovalnog oblik. Somun je nezaobilazan dodatak jelima s roštilja, a posebno se koristi za ćevape ili šiš ćevape. Njegova blaga tekstura i sposobnost da upije sokove i umake čine ga idealnim za posluživanje uz bogate, aromatične dodatke. Upravo iz tog razloga se mnogi pitaju kako napraviti umak za somun. Bez dobrog umaka, čak i najsočniji ćevapi ili najmekši somun mogu ostaviti dojam nepotpunosti. Umak za somun povezuje sve sastojke u cjelinu, daje sočnost, aromu i zaokružuje cijeli doživljaj. Od klasičnih bijelih umaka na bazi jogurta i češnjaka, preko crvenih, ljutkastih varijanti na bazi paprike i rajčice, do modernijih verzija s dodatkom majoneze, senfa, limunova soka ili meda, mogućnosti su vam brojne. U nastavku ćemo otkriti recept kako napraviti umak za somun.
Kako pripremiti i kako napraviti umak za somun?
Kako napraviti umak za somun? Za pripremu klasičnog umaka za somun koji se koristi uz ćevape, pljeskavice ili piletinu s roštilja, najvažniji sastojak je jogurt. Po mogućnosti grčki ili domaći jogurt, zbog njegove gustoće i bogatijeg okusa. Na jednu čašu jogurta dodaje se jedan do dva režnja češnjaka na vrlo sitno nasjeckana. Češnjak se potom pomiješa s jogurtom, a zatim se dodaje prstohvat soli i, po želji, malo papra ili mljevene crvene paprike. Nekima odgovara i da dodaju nekoliko kapi limunova soka kako bi pojačali svježinu, dok drugi vole ubaciti sitno nasjeckani peršin ili kopar. Drugi način kako napraviti umak za somun uključuje kombinaciju jogurta i majoneze, što rezultira nešto kremastijom teksturom. Na primjer, možete pomiješati 3 žlice jogurta i 2 žlice majoneze, dodati malo bijelog luka u prahu, soli, papra i žličicu senfa za pikantniju notu. Ova verzija posebno dobro ide uz piletinu i pljeskavice. Također, u umak možete nadodati sitno nasjeckane kisele krastavce ili malo naribanog sira, čime dobivate bogatiji okus.
Recept kako napraviti umak za somun
Za one koji žele znati kako napraviti umak za somun na ljuti način, sada ćemo vam otkriti recept. U posudu stavite dvije žlice ajvara (blagog ili ljutog, ovisno o ukusu), jedna čajna žličica aceta balsamica, pola žličice mljevenog čilija, malo soli, te žlica maslinovog ulja. Umak dobro promiješajte dok ne postane kremaste teksture. Možete dodati i žlicu vrhnja ili grčkog jogurta kako biste postigli blažu verziju. Još jedna zanimljiv način kako napraviti umak za somun je na mediteranski način, gdje se kombiniraju nasjeckane sušene rajčice, masline, kapare i bosiljak, uz bazu od kiselog vrhnja ili jogurta. Takav umak idealan je za riblja jela ili vegetarijanske opcije poslužene u somunu. U njega se može dodati i žličica limunove korice ili sok limete kako bi se dodatno naglasila svježina. U svakom slučaju, osnovno je pravilo da se umak mora dobro prožeti. Preporuka je ostaviti umak na barem pola sata u hladnjaku prije posluživanja, kako bi se svi sastojci povezali.
Tagovi: