Kako napraviti tijesto za pizzu

Kako napraviti tijesto za pizzu

Kako napraviti tijesto za pizzu kod kuće?

Pizza je popularno jelo koje potječe iz Italije, te je danas rasprostranjeno diljem svijeta. Kako napraviti tijesto za pizzu kod kuće nije nimalo teško, te Vam treba svega nekoliko sastojaka. Klasična pizza sastoji se od tankog, okruglog tijesta prekrivenog umakom od rajčice i zatim nadjevenog raznim sastojcima po želji. Najčešći sastojci uključuju sir, šunku, salamu, gljive, papriku, luk, masline, ananas i razne vrste povrća. Pizza se tradicionalno peče u krušnoj peći na visokim temperaturama, što rezultira hrskavim tijestom i topljenim sirom. Postoji veliki broj različitih vrsta pizza koje se razlikuju po svojim sastojcima i regionalnim preferencijama. Na primjer, talijanska pizza Napoletana ima zaštićenu oznaku izvornosti i specifična pravila za pripremu. Uz klasičnu pizzu, postoje i moderne varijacije kao što su pizze s debelim tijestom, veganske pizze, pizze s integralnim tijestom ili bezglutenske pizze. Pizza je poznata po svojoj svestranosti i mogućnosti prilagodbe prema ukusu pojedinca. Danas se može pronaći u raznim restoranima, pizzerijama i dostavnim uslugama hrane, a možete ju i Vi napraviti sami kod kuće. Kako napraviti tijesto za pizzu saznajte u nastavku članka.

Kako napraviti tijesto za pizzu brzo i lako?

Prije nego što kažemo više o tome kako napraviti tijesto za pizzu, prvo ćemo reći nešto ukratko o tome kako je nastala pizza. Pizza vuče svije korijene iz Italije, malo više specifično, iz grada Napulja u regiji Kampanija. Prve naznake pizze mogu se pratiti sve do drevnih civilizacija koje su živjele na području današnje Italije, poput Etruščana, Rimljana i Grka, koji su koristili tijesto kao osnovu za razna jela. Međutim, prva prava pizza kakvu danas poznajemo razvila se u Napulju u 18. stoljeću. Napulj je velika luka s bogatom i raznolikom kulinarskom tradicijom, a u to vrijeme su se počele pojavljivati pizze kao jednostavna jela siromašnijih slojeva društva. Najraniji oblik pizze bilo je jednostavno tijesto prekriveno rajčicom i sirom. Rajčica je tada bila relativno nova biljka u Europi, budući da je bila donesena iz Amerike tek u 16. stoljeću, ali ubrzo je postala popularna kao sastojak u kuhinji Napulja. Tako je nastao umak od rajčice koji se koristio kao baza za pizzu. Postepeno su se dodavali drugi sastojci poput sira, maslina, češnjaka, origana i maslinovog ulja. Pizza je postala posebno popularna među radnicima u Napulju jer je bila brza, jeftina i dalje ukusna hrana. U 19. stoljeću, pizza je prešla iz radničke klase u mainstream kada je kraljica Margherita, supruga kralja Umberta I, posjetila Napulj 1889. godine. Navodno je pizza majstor Raffaele Esposito pripremio posebnu pizzu u čast kraljice. Ta pizza je bila nadjevena rajčicom, mozzarellom i bosiljkom kako bi predstavljala boje talijanske zastave, a to su crvena, bijela i zelena boja. Kraljica Margherita je bila oduševljena pizzom, čime je pizza stekla kraljevski pečat odobrenja i popularnost u ostatku Italije. Potom se pizza proširala u Americi 20. stoljeću s dolaskom talijanskih imigranata koji su otvarali pizzerije. U sljedećem dijelu ćemo otkriti kako napraviti tijesto za pizzu.

Kako napraviti tijesto za pizzu uz par sastojaka?

Kako napraviti tijesto za pizzu kod kuće? Kako biste napravili odličnu pizzu, prvo morate napraviti dobro tijesto. Za tijesto će Vam trebati 500 grama glatkog brašna, 1 čajna žlica soli, 1 čajna zliča suhog kvasca, 1 čajna žlica šećera, 325 mililitra tople vode i 2 jušne žlice maslinovog ili suncokretovog ulja. U maloj posudi pomiješajte suhi kvasac, šećer i pola šalice tople vode. Ostavite smjesu da odstoji oko 5 10 minuta dok se kvasac ne aktivira i ne stvori mjehuriće na površini. U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac. Postupno dodajte ostatak tople vode dok mijesite tijesto. Postepeno dodajte vodu u tijestu dok se ne formira tijesto. Dodajte ulje u tijesto i nastavite mijesiti dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga natrag u posudu. Prekrijte posudu krpom ili prozirnom folijom i ostavite da tijesto odstoji na toplom mjestu minimalno 1 do 2 sata dok se ne udvostruči volumen. Najbolje je pripremiti tijesto dan prije i ostaviti da odstoji preko noći. Nakon što se tijesto udvostručilo, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu i premijesite nekoliko minuta kako biste izbacili zrak iz tijesta. Podijelite tijesto prema željenoj veličini i obliku pizze. Možete ga razvaljati ili oblikovati rukama prema želji. Tijesto za pizzu je sada spremno za dodavanje umaka i nadjeva po želji. Možete ga peći u pećnici na visokoj temperaturi, oko 220 do 250 stupnjeva Celzijevih, oko 10 do 15 minuta. Ovo je način kako napraviti tijesto za pizzu kod kuće s kojom će svi biti oduševljeni.


Tagovi: