Kako napraviti sredstvo za čišćenje zlata

Kako napraviti sredstvo za čišćenje zlata

Najučinkovitije sredstvo za čišćenje zlata

Kao jedan od simbola odanosti i vjernosti, zlato je oduvijek bilo među vrlo posebnim nakitom za žene. Kako je zlato dragocjeno, njegov sjaj daje poseban osjećaj. Zato je za svaku ženu iznimno važno da njezin zlatni nakit blista kao prvog dana. Međutim, zlato može izgubiti svoj stari izgled, tj. sjaj i boju, zbog raznih čimbenika kao što su kozmetički proizvodi za njegu kože, parfemi, šminka i prljavština. Stoga svaki nakit, bez obzira radi li se o zlatu, srebru ili imitaciji, s vremenom može potamniti ili se zaprljati. Na taj način nakit gubi svoj lijep i atraktivan izgled. Kada poželite očistiti svoj zlatni nakit, to možete učiniti sami kod kuće s pravim metodama. Uz najučinkovitije sredstvo za čišćenje zlata, vaš će dragocjeni nakit izgledati sjajno kao i uvijek. Kako bi vaše ogrlice, prstenje, narukvice i prstenje zablistali kao prvog dana, možete koristiti sol, sodu bikarbonu ili neke druge prirodne sastojke. Ono što morate imati na umu je da čišćenje zlata ne smijete raditi prečesto jer ga možete oštetiti. Budući da metode čišćenja zlata nisu svima poznate, često se postavljaju mnoga pitanja o tome kako napraviti sredstvo za čišćenje zlata kod kuće.

Kako napraviti sredstvo za čišćenje zlata

Problem tamnjenja zlata možete riješiti na nekoliko jednostavnih metoda, bez potrebe za skupim sredstvima. Dakle, kako napraviti učinkovito sredstvo za čišćenje zlata? Ako želite očistiti svoj zlatni nakit, to možete učiniti sodom bikarbonom. U posudu stavite pola čaše vode i jednu žličicu sode bikarbone. Pripremite novu dječju četkicu za zube od mekih vlakana, umočite je u vodu i nježno izribajte zlatni nakit. Nakon ovog postupka isperite zlato toplom vodom i osušite ga čistom, mekom krpom. Svoj zlatni nakit možete lako očistiti deterdžentom za pranje posuđa. Prvo zagrijte vodu u loncu i kada se voda počne zagrijavati ulijte malo deterdženta za suđe i miješajte nekoliko minuta. Kada voda počne ključati, stavite svoj zlatni nakit unutra, zatim maknite posudu sa štednjaka i pričekajte dok voda ne postane mlaka. Skinite nakit i očistite ga mekom četkicom za zube. Nakon ovog postupka nakit isperite i obrišite mekom krpom. Još jedno sredstvo za čišćenje zlata je limun. Limunska kiselina vrlo je učinkovita u vraćanju sjaja zlatnom nakitu. U posudi pomiješajte dvije žlice limunova soka, jednu žlicu soli i vodu. U tu smjesu dodajte svoj zlatni nakit. Nakon 30 minuta nakit isperite toplom vodom i osušite mekom krpom.

Što treba uzeti u obzir kada koristite sredstvo za čišćenje zlata

Poznato je da su zlatne ogrlice, narukvice i naušnice neizostavan aksesoar svake žene i da imaju veliku važnost. Ovi dodaci se koriste u svakodnevnom životu iu posebnim prilikama. No kako se s vremenom mogu zaprljati i izgubiti sjaj, važno je koristiti pravo sredstvo za čišćenje zlata i pravu metodu. Što treba uzeti u obzir pri korištenju sredstva za čišćenje zlata? Najvažnije kod primjene bilo koje od navedenih metoda je poštivanje točnih mjera jer u protivnom odabrana metoda može oštetiti zlatni nakit ili dovesti do promjene boje. Od velike je važnosti debljina zlatnog nakita, njegova obrada i drago kamenje na njemu. Ako želite očistiti zlatnu ogrlicu s dragim kamenjem, tada se ne preporučuju jaki deterdženti. Na taj način se dragi kamen ili dijamant može oštetiti ili izgrebati. Međutim, može se koristiti blaže sredstvo za čišćenje zlata. Metode koje se koriste za vraćanje sjaja nakitu razlikuju se ovisno o materijalu od kojeg je izrađen. Zlatni nakit koji sadrži drago kamenje ne smije doći u dodir s kipućom vodom. Inače će dragi kamen puknuti. Ako ne želite sami polirati zlato, možete dobiti uslugu poliranja zlata kod zlatara.


Tagovi: