Kako napraviti sir od kupovnog mlijeka

Što je sir i kako napraviti sir od kupovnog mlijeka?
Sir je jedan od najstarijih i najraširenijih mliječnih proizvoda na svijetu koji se pravi već tisućama godina. Postoji čitava paleta različitih sireva, od blagih i kremastih pa sve do tvrdih i zrelih vrsti sireva. Sir nastaje procesom koagulacije mlijeka, pri kojemu se mliječni proteini zgrušavaju u krutu masu koja se odvaja od sirutke. Danas se sir može proizvoditi na bezbroj načina, ali mnogi su iznenađeni kada saznaju da ga je moguće napraviti i kod kuće, čak i s običnim kupovnim mlijekom iz trgovine. Ako se pitate kako napraviti sir od kupovnog mlijeka, postupak jednostavniji nego što možda mislite. Naravno, rezultat neće biti identičan kupovnom siru koji je prošao kroz procese zrenja i posebne uvjete fermentacije, ali možete dobiti vrlo ukusan domaći sir. Osim toga, ovaj kućni pothvat donosi osjećaj zadovoljstva i povezanosti s tradicionalnom kuhinjom naših baka. U ovom članku otkrit ćemo vam kako napraviti sir od kupovnog mlijeka sa samo par sastojaka i uz korištenje osnovnog kuhinjskog pribora.
Kako napraviti sir od kupovnog mlijeka i koji su potrebni sastojci?
Kako napraviti sir od kupovnog mlijeka? Za početak, potrebno je odabrati pravo mlijeko. Koristite punomasno mlijeko koje nije ultra-pasterizirano (oznaka UHT). UHT mlijeko prolazi kroz vrlo visoke temperature i uništava proteine potrebne za koagulaciju, pa takvo mlijeko neće dati dobar sir. Najbolje je koristiti svježe punomasno pasterizirano mlijeko, koje se može pronaći u rashladnim vitrinama većih trgovina. Osnovni sastojci za domaći sir uključuju 2 litre punomasnog mlijeka, 4 žlice svježeg limunovog soka ili alkoholnog octa, te sol po želji. U loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri, dok ne dosegne temperaturu od oko 80°C. Ugasite vatru i polako dodajte limunov sok ili ocat, te nježno miješajte. Ubrzo će se pojaviti grudice, što je znak da se mlijeko počelo zgrušavati. Pokrijte lonac i ostavite 10 minuta da se sir odvoji od sirutke. Nakon toga, procijedite masu kroz gazu ili gusto cjedilo kako biste odvojili sirutku. Dobiveni sir možete posoliti, oblikovati u kuglu ili plosnati oblik i ostaviti da se cijedi još sat ili dva. I to je to, jako jednostavan recept kako napraviti sir od kupovnog mlijeka. U sir možete dodati začine poput papra, vlasca, češnjaka ili svježeg peršina. Također, ako želite čvršći sir, možete ga prešati pod težinom, omotati u gazu i ostaviti preko noći u hladnjaku.
Recept kako napraviti sir od kupovnog mlijeka
Jedna od najvećih prednosti kod domaće izrade sira je što imate kontrolu nad sastojcima koje koristite pri izradi sira. Kada znate kako napraviti sir od kupovnog mlijeka, možete izbjeći aditive, konzervanse i višak soli koji se često nalaze u kupovnim sirevima. Domaći sir je odličan izvor proteina i kalcija, a može biti i vrlo niskokaloričan ako se koristi obrano mlijeko. Također, ovaj sir je izvrstan za osobe koje žele izbjeći laktozu, jer se fermentacijom i cijeđenjem se količina laktoze značajno smanjuje. Ako želite eksperimentirati, možete pokušati s jogurtom umjesto limunovog soka kako biste potaknuli koagulaciju. Također, umjesto kuhanja na štednjaku, mlijeko se može ugrijati u mikrovalnoj pećnici. Još jedan praktičan savjet je iskorištavanje sirutke, tekućine koja ostaje nakon cijeđenja. Sirutka je bogata proteinima i vitaminima, pa se može koristiti u pripremi kruha, smoothieja ili juhe. Kada naučite kako napraviti sir od kupovnog mlijeka, možete eksperimentirati s receptom i napraviti sir po svojem ukusu.
Tagovi: