Kako napraviti savršenu kavu

Kako napraviti savršenu kavu

Voda je prvi uvjet kako napraviti savršenu kavu

Voda koju svi koristimo za pripremanje kave čini 98 posto ovog napitka i voda je uz vrstu kave najvažniji uvjet kako napraviti savršenu kavu. Voda iz slavine nije svugdje ista jer je negdje više klorirana, negdje je kiselija, negdje je ph viši odnosno niži nego što bi trebao biti da kiselost vode bude baš onakva kakva treba biti.

Sadržaj i sastav vode, stupanj tvrdoće vode, te kiselost vode određuju kakav će okus kava imati i u uvelike može utjecati na to kako napraviti savršenu kavu. Natrij u vodi će dodati slađi okus kavi, dok željezo i bakar u vodi mogu utjecati na to da okus kave ima na metal. Kiselost se određuje pH vrijednosti vode, te što je pH vode niži voda će biti kiselija pa će takva voda kiselost prenijeti i na okus kave, pa može čak i dominirati nad okusom savršene kave. Klor je znamo štetan za zdravlje a u mnogim se vodovodima klor dodaje kako bi se uništile bakterije u vodi i kako bi voda bili za piće sigurna, no ne i za zdravlje.

Da biste si pripremili napitak koji možete nazvati savršena kava potrebno je da provjerite vodu koju koristite. Vrlo jednostavan je način vodu trebate profiltrirati. To možete učiniti pomoću aparata za filtriranje vode, ali i pomoću običnog aparata za kavu koji u sebi ima ugrađen filtar za vodu koji ne samo da će filtrirati nepotrebne sastojke, nego ukloniti i viruse i bakterije, te teške metale koji dolaze od cijevi kroz koje voda iz slavine prolazi.

Vrsta kave uvjet kako napraviti savršenu kavu

Kava se dobiva od zrnja biljke Coffea i to od glavne dvije vrste ove biljke, Arabica i Robusta. Arabica je vrsta biljke Coffea koja je u svijetu i najpoznatija i najraširenija vrsta koja se upotrebljava jer visoke kvalitete i složenog okusa, za razliku od Robusta vrste koja je oštrog gorkog okusa. No, na tržištu se često nalaze mješavine vrsta biljke Coffea, pa ovisno o proizvođaču miješaju se Arabica i Robusta. Mješavinom se nastoji stvoriti uravnotežen okus pa je mješavina kave dobar način kako napraviti savršenu kavu.

Način kako napraviti savršenu kavu je način kako ćete kavu pripremiti, koju marku i proizvođača kave preferirate jer proizvođači proizvode različite mješavine kave kako bi se razlikovali od drugih u aromi, okusu, gorčini i intenzitetu. Također stupanj pečenosti zrna kave je vrlo važan u procesu proizvodnje kave jer manje pržena kava ima veću kiselost, dok tamnija dobro ispržena kava ima manju kiselost u svojoj aromi.

Naravno da omjer količine kave i vode koju pripremate za svoj omiljeni napitak ima ključnu ulogu, ako volite tanju kavu stavit ćete manju količinu kave u šalicu vode, a ako volite jaču i intenzivniju kavu količina mješavine kave na šalicu vode bit će veća.

Savjeti kako napraviti savršenu kavu

Uz pravilno filtriranu vodu i odabir vrste kave ili mješavine kave treba vam još nekoliko malih savjeta kako napraviti savršenu kavu. Poznato je da kava upravo smljevena ima bolju aromu i bolji okus nego kada koristite kupljenu mljevenu kavu. Ne samo što je kava u zrnu na tržištu manje skupa nego mljevena kava ovakva će vam kava pružati veći užitak jer priprema kave je ritual i kada u taj ritual uključite i mljevenje kave, ritual će biti možda malo duži, ali će zato nagrada biti velika jer će vas iznenaditi aroma i okus kave koju ste pripremili na ovakav način.

Mljevenje kave netom prije pripreme je pravi način kako napraviti savršenu kavu jer jednom kada otvorite foliju mljevene kave i pustite zrak u pakiranje počinje proces hlapljenja arome kave. Ukoliko ne želite mljeti kavu svako jutro da ne probudite svoju ukućane, radije kupujte manja pakiranja mljevene kave jer tada neće doći do hlapljenja arome jer ćete kavu brzo potrošiti ako je pakiranje manje.

Pakiranje kave čuvajte u dobro zatvorenoj posudi kako biste je zaštitili od zraka, vlage, svjetla i visoke temperature, kavu čak možete držati u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi, te ćete se iznenaditi okusom kave kad je izvadite iz hladnjaka i krenete u svoj ritual pripremanja napitka kojeg zovete savršena kava.


Tagovi: