Kako napraviti sapun

Znanost

Kako napraviti sapun

Zašto je dobro znati kako napraviti sapun kod kuće?

Napraviti stvari svojim rukama jedan je od boljih osjećaja koje možete iskusiti. Osim što time dokažete sebi da ste sposobni svojim rukama proizvoditi stvari, prednost toga je i što možete kontrolirati proizvodnju i tvari koje se koriste u proizvodnji od početka do kraja, dok kod kupovnih stvari se jednostavno morate pouzdati sa sastojci koji su navedeni na etiketi odgovaraju stvarnom stanju.

Jedna od takvih stvari može biti i izrada vlastitog sapuna. Znate li kako napraviti sapun kod kuće? Ako želite izbjeći umjetne i sintetičke sastojke, znanje o tome kako napraviti sapun kod kuće može biti pun pogodak. Isto tako, ako jako preferirate određene mirise, možete utjecati na to da vaš sapun sadrži baš taj miris koji vam je najdraži. Ako pak imate problema sa suhom kožom, možete dodati sastojke koji će manje isušivati kožu. Jednom riječju: znati kako napraviti vlastiti sapun ima mnoštvo prednosti. Jedino što zauzvrat trebate uložiti je malo svog slobodnog vremena.

Ako vas zanima kako napraviti sapun, najprije se trebate upoznati s pripremom

Korist posjedovanja vještine koja se zove: kako napraviti sapun kod kuće je ta da možete koristiti sastojke koje želite i napraviti sapun koji odgovara upravo vašim željama i potrebama. Da biste u tome uspjeli pak trebate znati određena pravila i razumjeti sam postupak. Sastojci koji se mogu koristiti u izradu sapuna su biljna ulja i masti. Spojevi s kojima ćete se također upoznati su npr. glicerin. Nego, dosta okolišanja i idemo vam objasniti kako napraviti sapun kod kuće! Najprije trebate imati na umu da vam je potrebna zaštitna odjeća jer je riječ o kemijskim spojevima zvanim lužine, pa je zaštita na prvom mjestu.

Nadalje, vodite računa o tome da vam je radna površina suha i čista. Trebat će vam i dosta vode, pa neka vam i ona bude pri ruci. Prilikom miješanja sastojaka nemojte koristiti posudice i pomagala koja su od aluminija, jer lužine uništavaju metal. Koristite zato plastiku ili čelik. To je ukratko ono što morate znati o pripremi za izradu vlastitog sapuna.

Evo kako napraviti sapun kod kuće!

Želite se pohvaliti prijateljicama da znate kako napraviti sapun kod kuće i uvjeravamo vas da ćete danas to naučiti. Krenimo odmah u sam postupak. Pribor koji će vam trebati, osim zaštite opreme koju smo već spomenuli, je ovaj: Lonac koji će imati zapremninu od otprilike 4 do 5 litara, još jedan manji lonac, kuhača od plastike ili nehrđajućeg čelika, mikser, kalupi od plastike, plastične posudice, zatim jedna kuhinjska vaga i šeflja. Ono što vam također treba je termometar. Kako sve navedeno koristiti ćemo vam objasniti na konkretnom primjeru, a to je postupak kako napraviti sapun s maslinovim uljem.

Ono što će vam trebati je pola litre maslinovog ulja, 64 grama NaOH, i 150 ml vode. Sve navedene sastojke pomiješajte i zatim ulijte u kalup. Uvijek pazite da NaOH jako polagano dodajete u vodu kako ne bi došlo do eksplozije. Takvu smjesu ostavite osam tjedana na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Dapače, što duže stoji do će biti bolji. I to je to, čestitamo – imate svoj prvi sapun!

Tagovi: