Kako napraviti peciva s lanenim sjemenkama

Kako napraviti peciva s lanenim sjemenkama

Naučite kako napraviti brza peciva s lanenim sjemenkama

Sjemenke lana često se nazivaju super hranom i to sa razlogom. Ove sjemenke iznimno su bogate s esencijalnim masnim kiselinama koje štite imunitet i jačaju zdravlje srca i krvnih žila. Vjeruje se kako su uzgajane od početka naše civilizacije i kako pripadaju u najstarije namirnice svijeta. Danas razlikujemo dvije vrsta lana, smeđi te zlatni i obje vrste su podjednako hranjive. U samo jednoj žlici lanenih sjemenki pronalazimo veću količinu proteina, vlakana, omega 3 masnih kiselina, minerala te vitamina.

Osim navedenog, sjemenke lana sadrže i fitokemikalije lignane za koje se vjeruje da sprječavaju rast stanica tumora. Kruh i razna peciva s lanenim sjemenkama već su dulje vremena poznate delicije u zdravome svijetu, i sve zahvaljujući zdravstvenim prednostima lanenih sjemenki. Konzumacijom lanenih sjemenki možemo smanjiti upale u organizmu, poboljšati rad probave, smanjiti rizik od nastanka tumora, čuvati zdravlje kostiju, poboljšati izgled kože. Peciva s lanenim sjemenkama veoma su popularna u zdravoj prehrani, a sve to zahvaljujući brojnim prednostima lana i lakoći pripreme.

Recept i priprema peciva s lanenim sjemenkama

Home made peciva s lanenim sjemenkama već su dulje vremena pravi hit u svijetu zdrave prehrane. I dok se navedena peciva mogu kupiti i u brojnim pekarama, niti jedno se ne može mjeriti uz domaće pecivo. Kako napraviti peciva s lanenim sjemenkama? Recept je sljedeći: Sastojci - 2 instant kvasca, 500 ml mlijeka, 1 žličica šećera, 1 kg brašna po volji (klasičnog ili graham), 2 žličice soli, 150 g maslaca, 200 ml kiselog vrhnje, 8 do 10 sjemenki lana. Priprema - Kvasac ćete razmutiti u malo toplog mlijeka u koje je dodali šećer.

Navedeno je potrebno ostaviti na toplome do 10 minuta kako bi se kvasac digao. U brašno ćete umiješati sol, dignuti kvasac, omekšali maslac, ostalo mlijeko, kiselo vrhnje, sjemenke lana i lagano umjesiti glatko tijesto. Pripremljeno tijesto je potrebno pokriti i ostaviti na toplome da se udvostruči volumen. Nakon što se udvostručio volumen, potrebno je oblikovati manja okrugla peciva koja ćete zatim slagati na lim za pečenje. Peciva je potrebno prije pečenja premazati vodom i posipati sa sjemenkama. Peciva je potrebno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva do 30 minuta.

Posluživanje i čuvanje peciva s lanenim sjemenkama

Kada su se peciva s lanenim sjemenkama ispekla, potrebno ih je ostaviti na rešetki da se ohlade. Naravno, ona se mogu konzumirati i topla ili mlaka, no poželjno je da se ipak ohlade. Peciva s lanenim sjemenkama možete konzumirati samostalno uz određeni dip, namaze ili jogurt, ili im možete prerezati na pola i napuniti ga sa sastojcima po želji. Koliko dugo mogu stajati ovako pripremljena domaća peciva? Poželjno je da se pojedu u roku 2 do 3 dana nakon pečenja.

Kako se ne bi posušila i izgubila na sočnosti, domaće pripremljena peciva najbolje je nakon pečenja i hlađenja spremiti u platnenu vreću ili zamotati u krpu kako se ne bi posušila. Neki čak savjetuju i zamatanje u papir za pečenje. Domaće napravljena peciva možete jesti kao ukusan doručak, kao dodatak uz ručak ili kao laganu večeru, ovisno o vašim željama. Pecivo je odlično za rađenje sendviča, ali i kao samostalni obrok uz na primjer čašicu jogurta.


Tagovi: