Kako napraviti ljuljačku

Kako napraviti ljuljačku

Kako napraviti ljuljačku na grani drveta

Imate vrt u kojem je izraslo drveće koje ima jake grane, a djeca vas traže da im napravite ljuljačku kako bi se ljuljali u svom vrtu. Pred sobom imate jednostavno rješenje kako napraviti ljuljačku na vrlo brz i jednostavan način. Čak vam neće biti potrebno ni puno alata i materijala. Potrebno vam je debele špage i jedna daskica za sjedalicu ljuljačke.

Izmjerite koliko je grana visoka od tla te računajte i visinu djeteta kako bi ljuljačka bila na dovoljnoj visini da djetetove noge ne dodiruju tlo, a opet da se može samo popeti na sjedalo ljuljačke. U sjedalu drveta ćete izbušiti četiri rupe kroz koje ćete provući špagu ili konop te napraviti nosila da budu čvrsta kako se sve ne bi raspalo pod težinom djeteta ili vašom težinom ako ćete se i vi ljuljati.

Konop ili debela špaga se prebaci preko grane na dva mjesta i sveže se nosilo sjedala ljuljačke s obje strane. Prije nego stavite dijete na ljuljačku isprobajte je vi svojom težinom jer ako izdrži vas sigurni ste da se tokom ljuljanja ljuljačka neće raspasti. Kad imate drvo u vrtu jednostavan je način kako napraviti ljuljačku bez puno muke.

Kako napraviti ljuljačku od metala

Kako napraviti ljuljačku od metala ako nemate iskustva u obradi metala. I za to postoji jednostavno rješenje ako kupite gotove dijelove i metalnu ljuljačku uz pomoć ručnog alata samo spojite. No, ako ipak rukujete alatom poput varilice metalnu konstrukciju možete napraviti i sami.

Prvo trebate napraviti skicu s mjerama, te ćete trebati dva nosača u obliku slova A i poprečnu metalnu šipku na kojoj će visiti ljuljačka ili čak dvije ljuljačke. Poprečnu metalnu šipku je potrebno zavariti čvrsto jer će na njoj biti opterećenje tokom ljuljanja. Ta šipka treba biti vrlo čvrsta i var mora biti također čvrst jer će se na nju objesiti dio ljuljačke za ljuljanje.

Ako sami ne znate baratati var aparatom zatražite pomoć od poznanika koji će vam pokazati kako napraviti ljuljačku od metala. Svakako za ljuljanje nećete koristiti metalne šipke iako je i to moguće, no možete koristiti i tanji lanac koji ćete prebaciti preko poprečne metalne šipke. Lanac ili konop ćete učvrstiti za sjedalo ljuljačke, ljuljačku morate ukopati ili ubetonirati u tlo da bude nepomična, te nakon toga trebate ljuljačku isprobati da li je sigurna za vašu djecu.

Kako napraviti ljuljačku od drveta

Kako napraviti ljuljačku od drvene građe možda se čini jednostavnije nego od metala, no jednako je zahtjevno možda čak i zahtjevnije spajati grede nego variti metal. Konstrukcija je ista kao i kada se radi ljuljačka od metala, trebat ćete napraviti dva oblika slova A i trebat će vam jedna greda koja će poprečno spajati te dvije konstrukcije slova A.

Kao što ćete i metalnu konstrukciju zaštititi premazom za metal zbog hrđe, drvenu konstrukciju ćete premazati zaštitnim sredstvom protiv vlage i obojati kako bi što dulje trajala i ne bi trunula pod utjecajem vlage, kiše i snijega. Ovisno koliko veliku ljuljačku želite napraviti toliko će vam biti potrebno materijala, i ne zaboravite da konstrukciju trebate ukopati u zemlju pa pazite na ukupnu visinu ljuljačke.

Način kako napraviti ljuljačku od drvenih greda drugačiji je nego od metala jer ćete grede trebati učvrstiti vijcima za drvo kako bi cijela konstrukcija bila stabilna. Ako grede slažete i učvršćujete umjesto u obliku slova A, već visokog X trebat ćete sa svake strane dodatno učvrstiti poprečnu nosivu gredu za stabilnost. Za viseći dio ljuljačke možte koristiti debelu špagu ili konop koje ćete povezati sa sjedalom ljuljačke.


Tagovi: