Kako napraviti lazanje

Kako napraviti lazanje

Kako se rade lazanje?

Lazanje su u Italiji poznate kao i "Jelo za dušu". Iako mnogi od nas misle kako je ovo jelo potječe iz Italije, to nije istina. Ovo svjetsko poznato mesno jelo dolazi nam iz Grčke, dok Italija zapravo ima svoju inačicu. Ovo omiljeno jelo Garfield-a danas se radi u raznim varijantama, što znači da postoje različiti recepti za različite ukuse. Kako se rade? Osnovni recept je sljedeći: Za lazanje će vam trebati sljedeći sastojci: Za domaće tijesto - 300 g oštrog brašna, 3 jaja, soli po ukusu, maslinovo ulje, 2 žlice hladnije vode.

Za umak bolognese - 50 ml ulja, 1 cijela glavica luka, 2 češnja čečnjaka, 600 g mljevenog mesa, 500 g pasiranog paradajza, sol i papar po ukusu, origano i bosiljak po ukusu. Za umak bešamel - 50 g maslaca, 50 g glatkog brašna, 600 ml toplog mlijeka, soli po ukusu, pola žličice muškatnog oraščića, 100 g sira za ribanje. Priprema - Prvo prema receptu zamijesite tijesto. Na podlogu istresite brašno i napravite udubinu u koju ćete staviti razmućena jaja i ulje. Tijesto se mijesti dok ne postane glatko. Po potrebi dodajte malo hladne vode. Tijesto mora odstajati pola sata nakon što se umijesi.

Za bolognese ćete nasjeckati luk i češnjak i popržiti ih na ulju. Dodajte meso, začine i nakon 15 minuta ulijte pasirani paradajz. Pustiti da se krčka oko 15 minuta sve skupa. Za bešamel ćete rastopiti maslac, dodati brašno i miješati dok se ne formira zaprška. Zatims e dodaje mlijeko i mješa se dok se smjesa ne zgusne. Začine stavite na kraju. Kada se tjesto odmorilo, njega ćete razvaljati prema potrebama pleha. Redom slažete - Tjesto koje ste premazali s uljem, bešamel, bolognese. Ponoviti postupak dok ne nestanu sastojci. Za kraj naribajte sir. Peku se u pečnici na 200 stupnjeva oko 50 minuta.

Naučite kako se pravilno radi lazanje

Možda se prema receptu čini kako su lazanje jednostavno jelo, no mnogi od nas često rade određene greške koje mogu uništiti ovo jelo. Koje greške je potrebno izbjegavati? Ako radite domaću tjesteninu za lazanje, tada se ono mora razvaljati da bude što tanje kako se ne bi moralo kuhati. Kupujete tjesteninu? Onda je poželjno da obratite pažnju da u njoj ima svježih jaja. Ovu tjesteninu je potrebno prokuhati u vodi koja ima malo ulja i soli prije pečenja.

Kada stavljate nadjev, obratite pažnju na količinu. Previše nadjeva može rezultirati prelijevanjem i tako ne dobivate savršenu krišku pri rezanju. Nemojte koristiti papir za pečenje kao bazu, radije protvan dobro namažite s maslacem. Ovo jelo bi se trebalo najmanje peći 45 minuta na 180 stupnjeva, no vrijeme pečenja ovisi o debljini samih lazanja. Nakon što je ovo jelo gotovo, ono se ne jede odmah. Svaka dobro pečena tjestenina mora prvo malo odstajati kako bi se okusi bolje povezali.

Kako se poslužuje lazanje?

Lazanje je najbolje poslužiti kada se one postanu mlake. Često se jednu bez priloga, no uz njih možete napraviti i salatu po želji. Nisu vam ispale sočno? Ako se susrećete sa scenarijem gdje vam lazanje nisu sočne, tada bi trebali promijeniti recept ili napraviti ih dan ranije. Priprema dan ranije neće naškoditi sastojcima, već će ih sjediniti. Unaprijed pripremljene čuvaju se u hladnjaku, prekrite s plastičnom folijom. Iz hladnjaka ih je potrebno izvaditi 30-ak minuta prije pečenja.

Koliko dugo smije stajati ovo jelo? Kada se radi protvan lazanja, nije rijetkost da se susretnemo s par komada više. Pošto je riječ o mesnom jelu, mnogi se groze jesti ga dan kasnije. Možete ih slobodno jesti i dan kasnije, podgrijane ili hladne. Jedini minus ovoga jela kada odstoji je suhoća. Tijesto od lazanja upit će u sebe sos i umak, što može pokvariti okus. Bogate, sočne i čvrste - upravo tako se opisuje ova hrana za dušu i omiljeno jelo Garfield-a.


Tagovi: