Kako napraviti kokošju juhu s rižom – Kokošja juha

Kako napraviti kokošju juhu s rižom - Kokošja juha

Kokošja juha s rižom - recept

Kokošja juha s rižom je jednostavno i ukusno jelo koje se često priprema kao topao obrok za hladne dane. Priprema se od pilećeg mesa, koje može biti pileći file, pileća prsa ili kombinacija različitih dijelova piletine. Kako bi se stvorio bogat okus juhe, pileće meso se prvo kuha u vodi zajedno s nekoliko aromatičnih sastojaka poput luka, češnjaka, peršina i lovorovog lista. Ovaj korak stvara ukusan temeljac koji će dati osnovni okus juhi. Nakon što se meso skuha, obično se izvadi iz juhe i nareže na manje komadiće. Zatim se u juhu dodaje riža. Riža se obično dodaje u ranoj fazi kuhanja i kuha se zajedno s povrćem kako bi upila sve okuse iz juhe. Popularne vrste riže koje se koriste u ovoj juhi su bijela riža ili dugozrna riža, ali se može koristiti i integralna riža za dodatnu teksturu i nutritivnu vrijednost. Uz rižu, dodaju se i svježe ili smrznuto povrće poput mrkve, celera, luka i peršina. Kada su riža i povrće skuhani, meso se vraća u juhu kako bi se sve sastojke sjedinilo. Kokošja juha s rižom je hranjiva, topla i utješna, često se poslužuje kao glavno jelo uz svježi kruh ili kao predjelo prije obroka. Osim što je ukusna, također je i hranjiva zbog proteina iz pilećeg mesa, vlakana iz povrća i ugljikohidrata iz riže.

Kokošja juha s rižom - sastojci

Kako bi se napravila kokošja juha s rižom, prvo što će vam trebati je pileće meso. Možete koristiti bilo koje dijelove piletine po vašem izboru, poput pilećih prsa, bataka ili pilećih krila. Trebat će vam oko 500 grama pilećeg mesa. Zatim će vam trebati riža, a najčešći izbor su bijela riža ili dugozrna riža su najčešći izbori. Za juhu je najbolje koristiti običnu bijelu rižu. Potrebno je otprilike 1 šalica riže. Od povrća će vam trebati 2 do 3 velike mrkve, oguljene i narezane na kolutove ili kockice, 2 do 3 stabljike celera, narezane na kolutove ili kockice, 1 veliki luk, sitno nasjeckan, 2 do 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana, te svježi peršin za garniranje i dodatnu aromu i 2 do 3 lovorova lista za dodatni okus. Također će vam trebati sol i papar. Isto tako kada se priprema kokošja juha s rižom, trebati će vam vode dovoljno da pokrije pileće meso i povrće u loncu. Obično će vam trebati oko 2 do 3 litre vode. Možete dodati i druge sastojke kako biste prilagodili okus juhe prema svojem ukusu, kao što su komadići celera, komadići krumpira ili listovi kelja.

Kokošja juha s rižom - priprema

Kokošja juha s rižom se priprema tako da se prvo opere pileće meso pod hladnom vodom i odstrani višak masnoće ako je potrebno. Ako koristite komade s kostima, možete ih ostaviti jer će dodati dodatnu aromu juhi. Narežite meso na manje komade za brže kuhanje. Operite, ogulite i narežite povrće na kolutove ili kockice prema želji. Nasjeckajte luk i češnjak na sitne komade. U velikom loncu dodatje malo ulja te ga zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite oko 2 do 3 minute. Dodajte komade pilećeg mesa i pirjajte dok ne dobiju lagano smeđu boju. Nakon što meso dobije boju, prelijte ga vodom tako da pokrije sve sastojke u loncu. Dodajte lovorov list, sol, papar i ostale začine po ukusu. Pustite da smjesa zavrije, zatim smanjite vatru i pustite da lagano krčka oko 20 do 30 minuta, ili dok meso ne omekša. Nakon što je meso omekšalo, dodajte rižu i nasjeckano povrće. Kuhajte dok riža i povrće ne budu skuhani, što će obično trajati oko 15 do 20 minuta. Kada je riža i povrće skuhano, provjerite okus juhe i dodajte po potrebi više soli ili začina. Gotova kokošja juha s rižom se može maknuti s vatre, te ju poslužite vruću, garniranu sjeckanim svježim peršinom.


Tagovi: