Kako napraviti kokice

Kako napraviti kokice

Što su kokice i kako napraviti kokice?

Kokice, ili popcorn na engleskom, je posebna vrsta kukuruza koja ima tvrdu vanjsku ljusku i unutrašnjost ispunjenu vlagom i škrobom. Kada se zrno zagrije, voda unutar njega počinje se pretvarati u paru. Budući da tvrda ljuska ne dopušta pari da izađe, pritisak raste sve dok zrno ne eksplodira. Taj nagli eksplozivni proces pretvara unutrašnji škrob u pahuljastu masu, te tako nastaje kokica. To nije moguće s bilo kojom vrstom kukuruza, te samo zrnje s odgovarajućom strukturom i vlagom može se pretvoriti u kokice. Postoje razni načini kako napraviti kokice, bilo na štednjaku, u mikrovalnoj pećnici, i u specijaliziranim električnim aparatima. Također, kako napraviti kokice, možete ih pripremiti prirodne bez dodataka, slane, slatke s karamelom ili s maslacem. U svakom slučaju, ključ uspješne pripreme pravilno zagrijavanje i kvalitetna zrna kukuruza za kokice. Osim što su ukusne, kokice su i zdrave, pogotovo kada se pripremaju bez previše dodatnih masnoća i soli. Bogate su vlaknima, ugljikohidratima, kalijem, magnezijem, i vitaminima B1 i B2.

Kako su nastale kokice i kako napraviti kokice?

Kokice svoje korijene vuku još iz doba drevnih civilizacija. Najraniji arheološki nalazi kokica potječu iz Meksika i datiraju otprilike 5000 godina prije Krista. Indijanci su prvi otkrili kako toplina može uzrokovati da određene vrste kukuruza eksplodiraju i pretvore se u lagane, prozračne zalogaje. Kroz stoljeća, kokice su se širile diljem Amerike i svijeta, a danas su nezaobilazan dio zabave, pogotovo u kinima i kod kuće. Kako napraviti kokice nekada je bilo jednostavno pitanje preživljavanja i domišljatosti. Domorodačke zajednice koristile su vruće kamenje ili izravni plamen kako bi postigle efekt ekspanzije zrna. Kasnije, s razvojem tehnologije i kuhinjskih alata, proces je postao sigurniji i kontroliraniji. Ipak, srž ideje kako napraviti kokice je ostalo isti. Kako bi se napravile kokice, koristi se toplina koja izaziva promjenu unutar zrna, te pod određenim pritiskom pare pukne i pretvori se u mali bijeli oblak, koje se poslije može posoliti, preliti karamelom ili otopljenim maslacem za dodatni okus.

Kako napraviti kokice kod kuće

Kako napraviti kokice kod kuće jednostavnije je nego što se možda čini, te postoji nekoliko metoda koje garantiraju odlične rezultate. Najklasičniji način uključuje lonac s poklopcem, malo ulja i zrna kukuruza. Za početak, zagrijte malo biljnog ulja u loncu. Kada se ulje zagrije, dodajte zrna kukuruza, te odmah zaklopite lonac. Nakon nekoliko minuta počinje se čuti pucketanje kokica, što znači da proces ekspanzije počinje. Kada pucketanje prestane, lonac se makne s vatre i kokice su spremne za posluživanje. Druga metoda je uporaba mikrovalne pećnice. Danas možete pronaći posebne vrećice s već pripremljenim zrnom i začinima koje je dovoljno samo staviti u mikrovalnu i pričekati par minuta. Ipak, sve je više onih koji žele znati kako napraviti kokice bez industrijskih dodataka. U tom slučaju, mogu se koristiti staklene ili silikonske posude s poklopcem namijenjene za mikrovalnu, u koje se stave čista zrna bez ulja. Kao treću metodu možete koristit posebni aparat za kokice, koje na vrući zrak bez ulja ekspandira zrna i ispušta ih ravno u posudu.


Tagovi: