Kako napraviti kiseli sok od crvenog ribiza

Kako napraviti kiseli sok od crvenog ribiza

Kiseli sok od crvenog ribiza i njegove zdravstvene prednosti

Ribiz se razlikuje prema boji ploda (bijela, crvena i crna), kao i prema okusu i ljekovitosti. U našim krajevima najčešće uzgajamo crveni ribiz radi njegovog kiselkasto slatkastog okusa koji daje osvježavajuću notu. Koristi se u pripremi pekmeza, želea, vina i soka. Osim što se koristi u kulinarstvu, crveni ribiz ima svoju primjenu i u prirodnoj medicini. Radi obilja vitamina i minerala koristi se za jačanje imuniteta, čišćenje organizma i poboljšavanja zdravlja kose i kože.

Prirodni kiseli sok od crvenog ribiza biti će bogat vitaminom C, vitaminima B skupine, vitaminima A i K, mineralima poput kalija, željeza, fosfora, kalcija i magnezija. Njegova konzumacija preporučuje se osobama koje imaju problema sa srcem i tlakom. Kiseli sok od crvenog ribiza danas se može kupiti u mnogim OPG-ovima, no on se isto tako može napraviti i doma. Konzumacija ovoga soka pridonijet će ravnoteži krvnog tlaka i pomoći će organizmu da stekne protuupalno i antialergijsko djelovanje.

Domaći kiseli sok od crvenog ribiza recept i priprema

Kiseli sok od ribiza je izuzetno zdrav i odličan je za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma. Kako se radi domaći kiseli sok od crvenog ribiza? Recept je sljedeći: Sastojci - 6 kilograma crvenog ribiza, 30 grama limunske kiseline, 4 litre vode, 3 kilograma šećera (ovisno o tome da li želite slatkoću ili ne). Priprema soka - Ribiz je potrebno dobro očisiti i oprati u hladnoj vodi. Bobice je sada potrebno posušiti uz pomoć krpe, baciti u veću zdjelu, dodati limunsku kiselinu i dobro izgnječiti ručno ili uz pomoć štapnog miksera.

Ako imate blender, tada jednostavno sve navedeno stavite u blender i uključite da radi. Kada dobijete sok, potrebno ga je pokriti i ostaviti na hladnijem mjestu sljedeća 24 sata. Dan nakon u njega se dodaje voda, sve se promiješa i stavlja se na vatru kako bi se kuhao 5 do 8 minuta. Kada se sok ohladi potrebno ga je dobro procijediti u staklenke. Kada je sok procijeđen u njega možete dodati šećer ili drugi zaslađivač po želji. Domaći kiseli sok od crvenog ribiza poželjno je sipati u čiste te sterilizirane flaše. Sok se može čuvati u hladnjaku ili ostavi.

Kiseli sok od crvenog ribiza konzumacija i čuvanje

Navedeni sok svakako je jedan od najzdravijih sokova koje možemo imati u svojoj svakodnevnoj prehrani. On je bogat vitaminima B skupine, kao i vitaminima A i C i brojnim mineralima. Njegova redovita konzumacija poboljšat će rad cirkulacije, pomoći će u održavanju zdravlja očiju i srca. Kako se može piti kiseli sok od crvenog ribiza? Može se piti kao običan sok, ali može se poslužiti i na još jedan zanimljiv način. U sok možete dodati crnu sol i crni papar i dobro pomiješati uz kockice leda, ili možete poslužiti uz zamrznute jagode ili limun.

Koliko može stajati navedeni sok? Kiseli sok od crvenog ribiza može stajati dosta dugo, no važno je da je dobro zatvoren i na hladnom i tamnom mjestu. Dobro zatvoren sok zadržat će svoju svježinu i okus. Nepravilno skladišten sok može se brzo pokvariti, osobito ako stoji na sobnoj temperaturi. Navedeni sok mogu piti svi, no ukoliko postoje određeni zdravstveni problemi ili konzumacija određene terapije tada je poželjno da se posavjetujete s liječnikom.


Tagovi: