Kako napraviti jastučiće protiv moljaca u ormaru

Kako napraviti jastučiće protiv moljaca u ormaru

Jastučić protiv moljaca i pojava moljaca u ormaru

Moljac se često opisuje kao kukac koji se hrani tkaninom i nastanjuje ormare, komode i police. I dok su ovi maleni kukci bezopasni, oni mogu prouzročiti veliku štetu na našoj odjeći koja nije pravilno spremljena. Odakle opće dolaze moljci u ormar? Oni dolaze u naše domove iz naše neposredne okoline. Mogu uletjeti kroz prozor, vrata, ventilacijske otvore, ali isto tako mogu doći i s određenim komadom namještaja, odjećom, pokrivačem, jastukom. Za stanište najčešće odabiru slabo te rijetko prozračivanje ormare, regale ili komode koji sadrže stvari od raznih materijala.

Da li se moljci mogu spriječiti i otjerati? Jastučić protiv moljaca najčešće je korištena metoda u njihovom odstranjivanju. Jastučić protiv moljaca radi se najčešće od svilene tkanine i raznih mirisnih cvjetova koji tjeraju ove nametnike. Mirisni jastučići opuštat će mirise koji su neugodni moljcu, što će ga natjerati da potraži drugi dom i da prestane jesti tkaninu. Ovi jastučići mogu se kupiti gotovi, ali isto tako mogu se veoma jednostavno napraviti i doma.

Kako napraviti jastučić protiv moljaca za ormar, komode i regale?

Prije pospremanja robe u ormar, poželjno je da je ona svježe oprana i da ona miriši. Moljci su veoma osjetljivi na pojedine mirise, što znači da ih to odvlači od mogućnosti objedovanja vaše omiljene majice. Jastučić protiv moljaca može se kupiti u većini trgovina i najčešće sadrži lavandu i smilje. Ovi jastučići polako opuštaju mirise i tako štite našu odjeću tijekom sezone. Kako napraviti jastučić protiv moljaca? Ukoliko sami želite napraviti navedeni jastučić, tada vam je potrebna svilena tkanina i mirisni cvjetovi.

Lavanda se preporučuje, no možete koristiti i cvjetove bazge. Od svilene tkanine sašijte jastuk koji će biti veličine 20 x 20 cm. Jastučić napunite sa mirisnim cvjetovima i zašijte ga do kraja. Jastučić sada objesite između odjeće, poželjno na početku i kraju šipke u ormaru ili na vješalicu. Vaš jastučić možete puniti s suhom lavandom, ružmarinom, mentom, majčinom dušicom, cimetom, cedrovinom, suhom koricom citrusnog voća - sve navedeno ima intenzivan miris za moljca.

Jastučić protiv moljaca i čuvanje odjeće

Da li bi svaki ormar trebao imati jastučić protiv moljaca? Ne, no svaka prevencija dobro dođe. Iako često biraju starije ormare, mogu se pronaći i u novim ormarima. Kako sačuvati svoju odjeću od moljaca? Iako je jastučić protiv moljaca dobar način za njihovo sprječavanje, potrebno je imati na umu kako se jastučić mora mijenjati svakih 5 do 6 mjeseci. Odjeću koju spremamo mora obavezno prethodno biti oprana i bez mrlja. Poželjno je da roba nije štirkana i da odjeća koja je bila na kemijskom bude izvađena iz najlona.

Moljci najviše vole svilu, vunu, krzno i kožu i zato je poželjno da ovu robu ne miješate s onom od biljnih vlakana. Navedenu robu najbolje je zapravo pospremiti u dobro očišćeni plastični spremnik u koji također možete dodati mirisni jastučić. Da li postoje alternative mirisnim jastučićima? Možete kupiti razne kuglice ili gelove protiv moljaca koji se također stavljaju u ormar, no oni imaju nešto intenzivniji i neugodniji miris koji se uvlači i u odjeću.


Tagovi: