Kako napraviti janjetinu u tijestu

Kako napraviti janjetinu u tijestu

Janjetina u tijestu i trikovi za pripremu sočne janjetine

Janjetina se najčešće kupuje i priprema za razne blagdane ili svečanosti. Najbolje vrijeme za nabavku ovoga mesa je svakako od siječnja do lipnja, a poželjno je da je samo meso janjca staro od tri tjedna do najkasnije tri mjeseca. Paška janjetina jedinstvena je po svojoj mekoći i okusu, a sve zahvaljujući posebnijem uzgoju i načinu ispaše. Janjetina u tijestu tražit će upravo mlado janje koje ima prirodno aromatizirano meso. Osim navedene prednosti, meso je također bogato i proteinima, vitaminima i mineralima.

I dok se za sočnu janjetinu preporučuju razne marinade, kada se ona priprema u tijestu marinada nije potrebna. Ukoliko pečete janjetinu na ražnju ili peki, tada je poželjno da se meso marinira u suhoj ili tekućoj marinadi koja sadržava mediteranske začine. Janjetina u tijestu ne gubi svoju sočnost, no ona se prema želji može dodatno začiniti kako se ne bi pretjerano osjetio samo okus janjetine. Ovako pripremljena janjetina pronaći će se na stolu pretežito za blagdansko vrijeme i ona predstavlja svečani ručak.

Janjetina u tijestu recept i priprema

Janjetina u tijestu najčešće se radi u predblagdansko ili blagdansko doba, no ništa vas ne sprječava da recept ne probate već i danas. Pečena janjetina u tijestu savršen je odabir i za nedjeljni ručak. Kako se priprema? Recept je sljedeći: Sastojci za pripremu mesa- 2 kilograma janjećeg mesa, 100 grama maslaca, mediteranski začini po želji i procjeni, 2 decilitra ulja, 1 velika žlica soli, 1 manja žličica šarenog papra i 1 limun narezan na kriške.

Sastojci za pripremu tijesta - 250 grama margarina, 600 grama glatkog brašna, 3 decilitra toplijeg mlijeka, 2 žlice ulja, 1 jaje, 1 manja žličica soli, 1 manja žličica šećera, 10 grama suhog kvasca i 1 jaje za premaz tijesta. Priprema - Brašno ćete pomiješati sa suhim kvascem, šećerom, soli, uljem, jajem i toplim mlijekom. Umijesite tijesto i ostavite na toplom da se diže. Za to vrijeme janjetinu namažite s soli i začinima, polijte s uljem i maslacem.

Limun zatim izrežite na kolutiće, složite na meso i zamotajte u papir za pečenje. Ovako pripremljeno meso stavite u pećnicu na 250 stupnjeva 1 sat. Nakon što se meso speče, potrebno ga je ohladiti i za to vrijeme pripremiti tijesto. Dignuto tijesto razvaljajte na 1 cm debljine, namažite margarinom i preklopite na kvadrat, pokrijte papirom, za 20 minuta ponovite postupak. Zatim za 10 minuta opet razvaljate tijesto na 1 cm i na njega stavite pečeno meso, dobro zamotate i namažete jajetom. Tijesto je potrebno izbosti s vilicom, staviti u protvan i peći na 200 stupnjeva 50 minuta.

Janjetina u tijestu posluživanje

Kada je janjetina u tijestu pečena, ona se vadi iz pećnice i ostavlja se da se malo ohladi. Rezat će se većim nožem, pazeći da se tijesto ne odvoji od mesa. Ovako pripremljenu janjetinu najbolje je poslužiti uz mladi luk i pečeni krumpir, ili s miješanom salatom. Ponekad se uz nju jede i špinat ili pita od špinata. Samo posluživanje ovisit će o tome što vi volite. Janjetina u tijestu smatra se svečanim jelom, i ponekad se može vidjeti na stolu i za vrijeme Uskrsa umjesto šunke u kruhu.

Da li će ovako pripremljena janjetina izgubiti na svojoj sočnosti? Ne. Ukoliko se pravilno marinira i peče prema uputama, meso će ostati sočno i neće izgubiti svoju sočnost. Mnogi misle kako će tijesto upiti sok od mesa, što će rezultirati gnjecavim tijestom i suhim mesom, no ukoliko se slijedi navedeni recept dobit ćete savršenu janjetinu u tijestu. Poželjno je da se ovako pripremljena janjetina pojede što prije, jer duljim stajanjem suši se i meso i tijesto. Ostatke je poželjno omotati u foliju.


Tagovi: