Kako napraviti gin

Kako napraviti gin

Zašto je gin toliko popularan? Zanimljivo je istražiti njegovo porijeklo i saznati kako je zapravo nastalo ovo alkoholno piće. Prvi recept za ovaj napitak nastao je u 17. stoljeću u Nizozemskoj, za liječenje bolesti bubrega. Tada je liječnik i profesor Franz de le Boë, poznat kao Franciscus Sylvius, radio na istraživanju lijeka koji bi mogao ublažiti probleme s bubrezima. U tom pokušaju dodao je smreku u žitni destilat. Tada je nastao prvi gin u povijesti. Ali glavni sastojak, bobice kleke, poznate po dobrobitima za bubrežni sustav, nije donio mnogo koristi pacijentima. Ono što Franciscus Sylvius nije mogao ni zamisliti je da će ovaj lijek biti vrlo dobro prihvaćen i da će ga konzumirati veliki broj ljudi koji nisu bolovali od bilo kakve bolesti bubrega. Zbog svog aromatičnog okusa postala popularna kao vrsta alkoholnog pića. Kao ukusan i nadasve jeftin lijek konzumirali su ga engleski vojnici koji su ga nosili sa sobom u Englesku. Kasnije je dobio kvalitetniji, svojstven miris i okus, gdje je stekao veliku popularnost i počeo se masovno proizvoditi. Dakle, zahvaljujući izumu Franza de le Boëa, ovo se piće počelo proizvoditi u velikim količinama.

Gin se proizvodi fermentacijom žitarica kao što su kukuruz, slad i pšenica. Među glavnim sastojcima potrebnim za njegovu izradu su voda, baza za fermentaciju, bobice kleke i određeni biljni sastojci. Tijekom procesa destilacije dodaju se bobice kleke koje su zaslužne za specifičan okus. Dodane su i aromatične tvari poput kardamoma, zvjezdastog anisa, cimeta i citrusa. Proizvođači često rade određene promjene koje omogućuju potpuno različite stilove. Stoga njegov okus izravno ovisi o količini bobica, začinskog bilja, žitarica i začina u receptu. Postoje različite vrste gina, a najčešća podjela je: London Dry, klasični, podrijetlom iz Engleske, ima izražene note kleke. Plymouth Gin se proizvodi u južnoj Engleskoj. Prilično je suho i vrlo bistro, s više citrusnog okusa i nižom notom kleke. Old Tom sastoji se od infuzije sladića, smeđe je boje i slatkog okusa. Genever je izumljen u Nizozemskoj. Sastoji se od mješavine neutralnog alkohola i sladnog vina, koji se destiliraju nekoliko puta zaredom.

Kao jedno od najstarijih destiliranih pića, gin je čest izbor mnogih koji žele probati nešto klasično, a opet drugačije. Može se reći da ima svoje povlašteno mjesto kada su žestoka pića u pitanju. Sam naziv nastao je spajanjem varijanti naziva bobice kleke. Na nizozemskom "genever", na francuskom "genièvre", na talijanskom "ginepro". Zbog jedinstvenog okusa raširena je uporaba u kuhinji, posebice u jelima od mesa, peradi i divljači. Popularno prvenstveno zbog raznolikosti kombinacija koje nudi svim gurmanima, jedno je od najsvestranijih žestokih pića. Nizak postotak alkohola u njemu sprječava teški mamurluk. Iako mu je popularnost jako opala nakon 90-ih, 2007. postao je gotovo pravi hit. Zahvaljujući novoj europskoj recepturi, gin tonic doživljava veliki uspjeh i postaje jedno od najpopularnijih pića za vruće ljetne dane. Poput kvalitetnog piva ili vina, pripremanje dobrog pića s ginom mnogima je postalo jedinstveno iskustvo. Ako ste netko tko voli popiti dobro piće ili se opustiti s prijateljima, čaša gina će svakako biti odličan izbor.


Tagovi: