Kako napraviti domaću majonezu, omiljeni umak za salate i hladna jela

Kako napraviti domaću majonezu, omiljeni umak za salate i hladna jela

Domaća majoneza od žumanjaka i senfa

Domaća majoneza se može pripremiti na jednostavan način uz samo nekoliko sastojaka. Potrebni su vam žumanjci, sol, malo senfa te par kapi ulja i malo limunovog soka. Ovo su sastojci koje sigurno imate u svojoj kuhinji i nije potrebno ići u nabavku sastojaka za izradu domaće majoneze. Tajna pripreme je u štapnom mikseru koji će miksanjem dobiti kompaktniju i glatku smjesu bolje nego mikser koji koristimo za kolače ili blender.

Sastojke stavite u visoku posudu i miksajte štapnim mikserom kako bi dobili glatku gustu smjesu. Bit će vam potrebno miksanja samo dvije minute ovisno o količini sastojaka i količini domaće majoneze koju želite napraviti. Najbolje je koristiti staklenku u kojoj ćete miksati štapnim mikserom te tako sastojci neće imati puno prostora tokom miksanja, te nemojte korisiti najveću brzinu na štapnom mikseru.

Domaća majoneza će biti vrlo brzo spremna za upotrebu, pa je nakon miksanja ostavite u staklenici na hladnom mjestu u hladnjaku. Preporuka je da ne koristite maslinovo ulje jer će majoneza dobiti gorak okus.

Domaća majoneza od cijelih jaja

Domaća majoneza od cijelih jaja je laganija nego kada se koriste samo žumanjci pri izradi majoneze. Potrebno vam je 2 cijela jaja, jušna žlica senfa, 2 žlice vinskog octa ili limunov sok, malo soli i papra ako želite, te 250 ml ulja. Ako se odlučite na maslinovo ulje najbolje ga je kombinirati s nekim neutralnim biljnim uljem kako bi se maslinovo ulje razblažilo i izbjegao gorak okus koji bi maslinovo ulje stvorilo u majonezi.

U zdjelu za miksanje ubacite jaja, senf i malo sol te umutite ručno smjesu postepeno dodavajući ulje kap po kap. Postepeno dodavanje ulja je potrebno kako bi se jaja i ulje sjedinili, kada bi ulje ubacili odjednom došlo bi do zgrušavanja jaja i ne biste dobili glatku smjesu. Nakon toga dodatjete ocat ili sok limuna, te dodajte još soli po potrebi i ako želite malo papra.

Domaća majoneza pripremljena na ovakav način će biti spremna za konzumaciju nakon što odstoji u hladnjaku par sati, a ovako pripremljena majoneza može trajati u hladnjaku tri dana s obzirom da u njoj nema umjetnih konzervasa kao kod kupljenih majoneza.

Domaća majoneza s uljem uljane repice ili suncokretovim uljem

Domaća majoneza najbolji okus ima kada upotrebljavate ulje uljane repice ili suncokretovo ulje jer to su ulja koja su blaga i ne otpuštaju svoje sastojke poput maslinovog ulja. Ova ulja će vam pomoći da vaša majoneza bude kremasta i glatka upravo zbog sastojaka ovih ulja. Bit će vam potrebni žumanjci, limunov sok, ulja i malo soli.

Najvažnije je kod svakog recepta kada se radi domaća majoneza da se ulje dodaje postepeno zbog spajanja žumanjka s uljem kako bi se dobila kremasta tekstura koju majoneza treba imati. Ulje uljane repice svojim sastojcima djeluje kao antioksidans, a ujedno i pomaže kod reguliranja masnoća u krvi, te čisti krvotok od masnih naslaga, pa ga se i inače preporučuje češće konzumirati.

Za ovaj recept će vam trebati dva žumanjka, 1 žličica senfa, malo soli, 500 ml ulja uljane repice, 1 žičica vinskog octa ili sok od limuna. Sastojke možete miješati ručnim mikserom, blenderom ili običnim mikserom za kolače, ali i štapnim mikserom kako bi se povezali u kremastu smjesu. Napravljena majoneza treba biti u hladnjaku par sati kako bi se malo stvrdnula i bila hladna za jelo jer tada je najukusnija.


Tagovi: