Kako napraviti čaj od peršina

Kako napraviti čaj od peršina

Čaj od peršina ljekovita svojstva

Jeste li ikada pomislili da neki jednostavni začini mogu pridonijeti poboljšanju vašeg zdravlja? Peršin je jedna od najpopularnijih aromatičnih biljaka na svijetu. Ova svijetlozelena biljka porijeklom je iz Europe. Svojim neodoljivim mirisom, pikantnim okusom i intenzivnom bojom jela čini još ukusnijima. Može se konzumirati svježa, osušena u hrani, u sokovima ili čajevima. Lišće i korijen koriste se uglavnom za začine i čaj od peršina. Ova ljekovita biljka bogata je hranjivim tvarima i idealan je saveznik zdravlja. Poznato je po svom antioksidativnom, antibakterijskom i diuretičkom djelovanju. Sadrži folnu kiselinu važnu za zdravlje kardiovaskularnog sustava, vitamine A, C, E, minerale, vitamin B9 koji je povezan sa zdravljem mozga. Peršin smanjuje rizik od stvaranja tromba i ugrušaka koji mogu začepiti krvne žile i dovesti do promjena na krvnim žilama. Stručnjaci preporučuju žvakanje nekoliko listova peršina kako bi se neutralizirao loš zadah. Čaj od peršina odličan je kod upale mjehura i bubrežnih kamenaca te za poboljšanje probave. Budući da je peršin vrlo lako uzgojiti, možete ga posaditi u dvorištu, pa čak i u lončanici u stanu. Tako ćete imati lijepu i ljekovitu biljku koja će krasiti vaš dom.

Kome se preporučuje čaj od peršina?

Koje su dobrobiti čaja od peršina i kome se preporučuje? Prema riječima stručnjaka, mnoga su istraživanja pokazala dobrobit čaja od peršina na zdravlje bubrega i jetre. Osim toga, djeluje kao antioksidans, jača imunitet, pomaže u borbi protiv urinarnih infekcija, pomaže zdravlju očiju, utječe na kontrolu šećera u krvi i poboljšava probavu. Mnoge žene koje pate od bolova izazvanih menstrualnim grčevima piju čaj od peršina jer smanjuje te simptome. Sadrži tvari koje kontroliraju apetit, odnosno poboljšavaju rad probavnog sustava. Može pridonijeti mršavljenju, sve dok je njegova konzumacija povezana s uravnoteženom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Budući da je bogat željezom, preporučuje se njegova uporaba kod anemije. Osim što ima diuretska svojstva, čaj od peršina pomaže u izbacivanju natrija putem urina i pridonosi pravilnom radu bubrega. Koristi se kod infekcija mokraćnog sustava, kod visokog krvnog tlaka, za prevenciju raka debelog crijeva, kao i tumora vrata maternice kod žena. Konzumacija čaja od peršina ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Kako pripremiti čaj od peršina

Jedan od vrlo popularnih načina konzumacije je čaj od peršina, jer ima niz zdravstvenih dobrobiti i jednostavan je za pripremu. Možete birati svježe ili osušene listove biljke. Osim što je poznat po svom diuretičkom učinku, njegovi hranjivi sastojci mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi. Antioksidansi koje sadrži pomažu u apsorpciji željeza u tijelu, što osigurava bolju cirkulaciju krvi. Ovaj izvrsni napitak potiče proizvodnju enzima koji olakšavaju probavu u želucu. Također je antibakterijski i sadrži vitamin C koji jača imunitet. Za pripremu čaja od peršina potrebne su 3 žličice svježeg peršina i 250 ml vode. Dodajte peršin u kipuću vodu, poklopite i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim procijediti i piti najviše 3 šalice čaja dnevno. Kod konzumiranja ovog napitka treba voditi računa o količini jer peršin ima dosta oksalne kiseline. Čaj od peršina ne preporučuje se osobama koje su nedavno imale operaciju ili osobama koje pate od ozbiljnih problema s bubrezima, poput zatajenja bubrega.


Tagovi: