Kako napraviti čaj od gospine trave

Hrana i piće

Kako napraviti čaj od gospine trave

Što je čaj od gospine trave?

Čaj od gospine trave je u narodu poznat kao prirodni antidepresiv te se koristi za umirenje živčanog sustava, otklanja umora, liječenje poremećaja spavanja i za poticanje serotonina odnosno hormona sreće. Gospina trava dolazi iz porodice Hypericaceae, te ima dugu povijest primjene u ljekovite svrhe koja seže unatrag stoljećima. Njezina korisna svojstva su prepoznata od strane različitih kultura kroz povijest. Ova višegodišnja zeljasta biljka, koja može narasti i do visine između 40 i 80 centimetara, prirodno se može pronaći u Europi kao i u Aziji. Kasnije je prenesena u Sjevernu i Južnu Ameriku, te Australiju. Njezine grane i stabljike su prekrivene duguljastim lišćem, duljine između 1 i 3 centimetara, i širine od 0,3 do 1 centimetara. Na listovima su prisutne prozirne mrlje koje postaju posebno vidljive kada su izložene svjetlu. Od ove biljke se najčešće priprema čaj od gospine trave, o čijem djelovanju, upotrebi i pripremi ćemo reći više u nastavku ovog članka.

Kako djeluje čaj od gospine trave?

Čaj od gospine trave sadrži niz aktivnih spojeva, među kojima se ističu naftodiantroni, flavonoidi, proantocijanidini, biflavonoli, ksantoni i floroglucinoli, te ovi spojevi igraju ključnu ulogu u ljekovitim svojstvima biljke. Čaj od gospine trave se priprema infuzijom, odnosno prelijevanjem biljne droge kipućom vodom, što omogućuje da se u čaju razmjere kemijski sastojci biljke koji su topivi u vodi. Kod ovog čaja je prisutna veća količina spojeva koji su rastvorljivi u vodi. Dva značajna spoja kod gospine trave su hipericin i hiperforin. Ovi spojevi su lipofilni, što znači da se lakše tope u masnoći nego u vodi, što znači da ne moraju nužno se nalazitk i u čaju. Kroz proces infuzije, neki od tih spojeva će se prenijeti u čaj, ali njihova koncentracija može varirati ovisno o vremenu infuzije i drugim faktorima. Stoga, iako se neki lipofilni spojevi možda neće naći u većim količinama u čaju, može i dalje sadržavati mnoge korisne tvari koje doprinose njezinim ljekovitim svojstvima.

Kako se priprema čaj od gospine trave?

Čaj od gospine trave se priprema veoma pažljivo i zahtijeva pažljiv odabir i obradu zelenih dijelova biljke. Za pripremu čaja se koriste cijeli ili rezani cvatući vršni dijelovi biljke. Bitno je da se cvjetovi beru prije nego što počnu razvijati plodove, obično tijekom ljetnih mjeseci, od kraja lipnja do kolovoza. Ovaj period obilježava najveću koncentraciju ljekovitih tvari u biljci. Nakon berbe, cvjetovi gospine trave podvrgavaju se procesu sušenja koje se obavlja na toplom i sjenovitom mjestu kako bi se očuvala njihova ljekovita svojstva. Sušenje je ključno jer omogućava biljci da zadrži svoja ljekovita svojstva. Kada je proces sušenja završen, dobiva se droga koja se može upotrijebiti za pripremu čaja. Čaj od gospine trave nudi brojne prednosti, te se već niz godina koristi za liječenje raznih poremećaja spavanja, umora, za smirenje te za poticanje hormona sreće. Veoma je bitno oprezan kada lonzumirate ovaj čaj, posebice ako pijete neke lijekove jer može utjecati na njihovo djelovanje.

Tagovi: