Kako napraviti avion od papira

Kako napraviti avion od papira

Avion od papira za igru i zabavu

Avion od papira je kao i brod od papira igračka koju možete sami napraviti uz malo truda i par materijala koji će vam poslužiti da stvorite avion koji će letjeti. Obično u dječjim igraonicama postoje i obuke za izradu aviona od papira, te se djeca najtječu čiji avion će duže i dalje letjeti samo uz pomoć sile teže i sile guranja kada otpuštate avion stvoren od papira da leti.

Od materijala vam je potreban papir, po mogućnosti teži ali opet ne pretežak, no teži papirnati avion bolje i duže leti, potrebne su vam škare, malo ljepila, te boje ili bojice za ukrašavanje što i nije potrebno ako ne želite ukrašavati svoj avion od papira.

Kako postoje razne verzije izrade i izgleda aviona od papira, najbolje je krenuti od najjednostavnijih shema za izradu aviona od papira. Kada svladate najjednostavnije modele možete se upustiti i u složenije modele. Na tržištu čak možete pronaći i makete sa već ucrtanim mjestima presavijanja i detaljim uputstvima.

Kako napraviti avion od papira

Sheme za izradu aviona od papira možete pronaći u svakoj knjižari i papirnici, no najbrže vam je pronaći sheme na internetu i slijediti upute za izradu aviona od papira. U velikoj većini slučajeva će vam biti potreban papir A4 formata jer je taj format dimenzija koje su potrebne za izradu duguljastog aviona od papira.

Upute o izradi su vrlo jednostavne i sadrže korake presavijanja papira, smjera presavijanja papira, korake oblikovanja da bi se dobio papirnati avion koji može letjeti nekoliko sekundi. Zapravo cilj je izraditi papirnati avion koji može letjeti, održati se u zraku što duže. Kada vidite svoj avion od papira da uspješno leti duže od desetak sekundi bit ćete vrlo zadovoljni jer takav avion nema dodatni pogon koji bi ga održao u zraku već leti samostalno.

Avion od papira može biti izrađen duguljasto, no postoje i sheme za izradu po kojma avion može izgledati poput poznatog MIGa. Takav avion će imati krila šira od trupa i bit će kraći, a više će se širiti nego što će biti duži. Raspon krila će mu omogućiti dulji let jer je površina aviona takva da će avion duže održati u zraku.

Avion od papira koji je najdulje letio

Kako u svemu tako i u izradi aviona od papira uvijek postoje natjecanja, a kod aviona od papira cilj je da avion što duže leti. Svjetski rekord u duljini letenja drži papirnati avion Sky King kojeg je dizajnirao japanac Takuo Toda. Inače su Japanci poznati po izradi origamija od papira s kojima stvaraju vrhunske papirnate kreacije.

Avion od papira koji je dizajnirao ovaj Japanac letio je 27,9 sekundi što je do sada najduži let za papirnati avion. O tome su napisane i knjige s uputstvima kako napraviti maketu ovog aviona od papira, te snimljeni brojni tutorijali koji se mogu pogledati preko You tube kanala, ali i drugih kanala na internetu i društvenih mreža.

Kada slijedite upute za izradu ovog aviona od papira pripazite na mjere da li su izražene u inčima ili centimetrima, pa ukoliko su izražene u inčima pretvorite mjere prije u centimetre kako bi vaš avion od papira bio napravljen poput originala, te po završetku izrade makete isprobajte kako leti i možda se iznenadite koliko dugo može održati se u zraku.


Tagovi: