Kako nadjenuti pizzu

Kako nadjenuti pizzu

Pizza je ukusnija ako je prvo premažete maslinovim uljem

Neki pizzu smatraju prvom brzom hranom u povijesti fast fooda i za razliku od ostale brze hrane jedinom zdravom brzom hranom. Naravno, obzirom da je pokorila cijeli svijet, svatko izgleda dodaje nešto svoje, no, neka pravila ipak postoje i moraju se poštovati, a tiču se i kvalitete tijesta, količine i vrste nadjeva i načina pečenja. Jedno od takvih pravila glasi, pizza je ukusnija ako je prvo premažete maslinovim uljem, pa tek onda dodajete rajčicu i nadjev.

Neki će koristiti gotov kečap, neki malo razrijeđenu rajčicu iz tube, a neki će pripremiti svoj vlastiti sos od rajčice da bi pizza bila ukusnija. Za takav sos na malo ulja se prodinsta sitno kosana glavica luka, jedan češanj češnjaka, na to de doda oko 400-450 grama oguljenih rajčica ili mogu biti i sjeckane rajčice iz konzerve, ukuhava se sve 15 minuta, dodaju se začini, sol, papar, žličica šećera, origano, bosiljak ili peršin i na kraju se sve zblenda u blenderu u glatki sos.

Pizza na sto različitih načina

Nemoguće pobrojati sve varijante pizze koje se svakodnevno peku i s guštom jedu diljem svijeta. Naravno da se svuda peku i one najrazvikanije pizze koje slove kao talijanski originali, ali ljudi stalno eksperimentiraju i stvaraju nove inačice dodajući na originalno tijesto svoje varijante nadjeva, a odnedavno se eksperimentira i sa voćnim nadjevima. I tako se svakodnevno peče pizza na sto načina i nekoliko stotina varijacija iako Talijani tvrde da je samo njihova verzija originalna.

Dakle, u osnovnom receptu pizza se naulji maslinovim uljem, prelije sosom od rajčice, zatim se dodaju tanke ploške kobasica, šunke ili mortadele, listići gljiva, tanki rezanci paprika i na kraju se pospe ribanim sirom. Neki zagovaraju upotrebu mozzarele, nikako ribane sireve, a par maslina je jestivi dodatak koji služi i kao ukras. Neki ljubitelji ljute hrane će umjesto rezanaca paprike dodati tanke šniticice ukiseljenih ljutih jalapeno papričica ili samo par ljutih feferona, sve je to stvar ukusa i podneblja koje je pizzu uvrstilo u svoje jelovnike.

Deblja pizza može podnijeti više nadjeva

Ako vam je na pizzi najvažniji nadjev, sjetite se da previše nadjeva na tankoj pizzi može potpuno preuzeti tijesto i izgubit ćete onaj jedinstveno okus savršeno pečenog tijesta fino garniranog nadjevom. Samo deblja pizza može podnijeti više nadjeva, ali takve su samo domaće pizze, koje često zovemo i bakine pice upravo zbog debljeg tijesta (da se djeca najedu) i one se malo duže peku, jer ako se dovoljno ne ispeku, tijesto pod teretom nadjeva ostane nepečeno.

Ako vam je toliko do nadjeva, radite neki složenac, pizza treba imati tanko tijesto, ni previše ni premalo nadjeva, sir na njoj mora biti topiv i rastopljen, a ne tvrd i zrnat. Neki na pizzu stavljaju i jaja na oko, neki rade vegetarijanske i veganske pizze, ali i vegetarijanci su smislili svoje biljne kobasice, mada se to ne bi ni smjelo zvati kobasica jer nije mesni proizvod, ali doprinosi tomu da i vege pizze nalikuju onim originalnim.


Tagovi: