Kako mijenjati dojke kod dojenja

Kako mijenjati dojke kod dojenja

Kako mijenjati dojke kod dojenja i na što obraćati pozornost

Dojenje ponekad zna biti zbunjujuće i ženama koje prvi put postanu majke ostavlja otvorena mnoga pitanja, od toga kako dojiti pa sve do toga kako mijenjati dojke kod dojenja. Dojenje je prirodna poveznica između majke i bebe te osim što dojenje služi tome da se nahrani dijete, ono je vrlo važno kako bi se stvorila veza između majke i bebe. Samo dojenje je u jednu ruku vještina i treba ju uvježbati jer rijetko kome legne odmah i rijetko koja majka odmah shvati kako stvari vezane uz dojenje funkcioniraju na prvu.

Dojenje se može uvježbati te se s vremenom mogu naučiti mnoge stvari vezane uz dojenje, od toga koliko često dojiti, koji položaj kod dojenja koristiti pa sve do toga kako mijenjati dojke kod dojenja. U samim početcima najbolje je koristiti obje dojke prilikom dojenja kako bi se navikli na taj osjećaj, ali kako bi se i vaše grudi prilagodile procesu izdajanja.

Koliko često i kako mijenjati dojke kod dojenja

Dojenje je proces koji iziskuje vremena i prakse te je bitno ne požurivati ga. Pratite svoju bebu kako bi naučili koji su znakovi gladi kod nje jer ćete na taj način najlakše znati kada dojiti svoje dijete. Mlijeko neće uvijek biti jednake gustoće i hranjivosti, te je stoga poželjno znati kako mijenjati dojke kod dojenja.

Uvijek je dobro izmjenjivati dojke prilikom svakog izdajanja jer kako mijenjati dojke kod dojenja pomaže ravnomjernom stvaranju mlijeka, ali i ono vrlo važno, smanjuje mogućnost upale dojki. Stoga probajte krenuti na primjer s lijevom dojkom na prvom izdajanju, pa na sljedećem koristite desnu dojku. Na taj način ćete ravnomjernije proizvoditi mlijeko te će mlijeko naizmjenično postajati gušće i hranjivije, dok će u drugoj dojci biti nešto vodenastije te će se time omogućiti pravilnija ishrana bebe. Osim izmjene dojki, važan je i položaj bebe prilikom izdajanja jer nepravilan položaj može ostaviti dijete gladnim što rezultira nemirnošću i plačem.

Kako mijenjati dojke kod dojenja i kako beba reagira

Sisanje je refleks koji ima svaka beba. Kada bebu stavite blizu dojke, ona će automatski pokušati sisati zbog tog prirođenog refleksa. Osim što dojenje služi prehranjivanju bebe i uspostavljanju kontakta, dojenje je izrazito važno za stjecanje imuniteta. Prvo mlijeko koje majka dobije naziva se kolostrum te je gusto i puno raznih bakterija i sličnog koje će pomoći razviti imunološki sustav bebe. Kako mijenjati dojke kod dojenja je važno u toj fazi kako bi beba dobila što je veću količinu tog kolostruma i time stekla inicijalni imunitet.

Kako mijenjati dojke kod dojenja će na kraju svaka majka trebati otkriti za sebe jer iako postoje neki generalni savjeti, svako je tijelo ipak priča za sebe pa tako nije nužno da će redovita izmjena imati jednake rezultate kod svoje žene. Najvažnije je slušati svoje tijelo te pratiti reakcije bebe jer samo na taj način ćete znati ono što je najbolje za vas i vaše dijete.


Tagovi: