Kako liječiti zaraznu dječju bolest – OSPICE

Kako liječiti zaraznu dječju bolest – OSPICE

Što su ospice i zašto se pojavljuju?

Ospice se mogu opisati kao veoma zarazna virusna bolest koja se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Najčešće se pojavljuju kod djece i praćene su s izraženom vrućicom, rinitisom, upalom očiju, grčevitim kašljem i osipom karakterističnim prema crvenim točkicama. Crvene točkice pojavljuju se po cijelome, zatim se šire na cijelo tijelo. Što uzrokuje ospice? One su uzrokovane virusom morbila. Infekcija se širi uz pomoć kapljica iz nosa, kapljica iz usta ili grla osobe koja je već zaražena.

Razdoblje inkubacije traje od 7 do 14 dana prije prvih simptoma. Imunitet na ovu zaraznu bolest stvara se nakon cijepljenja ili nakon prošle infekcije. Nekada je ova virusna zarazna bolest bila dosta česta u djetinjstvu, no broj slučajeva i zaraženih je drastično pao zahvaljujući obaveznim cjepivima. Danas je ovo rijetka zarazna bolest koja se često javlja samo sporadično. U ugroženu skupinu oboljenja spadaju djeca i dojenčad koja imaju smanjeni broj antitijela u organizmu, kao i osobe koje nisu zaprimile navedeno cjepivo.

Kako se prepoznaju ospice?

Nakon inkubacije koja često traje od 10 do 12 dana, dijete će prvo osjetiti povišenu tjelesnu temperaturu, zatim će nastupiti curenje iz nosa, suhi i nadraženi kašalj i suzenje očiju. Nastaju i Koplikove pjege, sitnija bijela zrnca na sluznici usne šupljine na unutrašnjoj strani obraza. Ove točkice izgledaju poput sitnih zrnaca bijelog pijeska sa crvenom aerolom. Do dva dana nakon pojavljuje se specifičan osip na koži. Osip se pojavljuje na čelu, ispod ušiju ili na vratu i postepeno se širi na cijeli trup.

Ospice su karakteristične prema pjegastom i sitnocrvenom osipu koji će u roku od 24 ili 48 sati preplaviti cijelo tijelo djeteta. Temperatura će biti povišena i može dosezati do 40 stupnjeva. Ospice mogu uzrokovati nepodnošljiv svrab, stoga je potrebno paziti kako dijete ne bi raskrvarilo malene kvržice. Potrebno je naglasiti kako čohanje osipa može ostaviti ožiljke koji se ne povlače. Ostali simptomi mogu uključivati: Preosjetljivost na svjetlo, razdražljivost, nemir.

Kako se liječe ospice kod djece?

Ospice najčešće spontano prolaze. Temperatura i osip prolate u roku od 5 do 6 dana, dok će kašalj potrajati i do tjedan do dva. Liječenje ove virusne bolesti je simptomatsko i preporučeno od strane liječnika ili pedijatra. Ospice se mogu liječiti uz lijekove za sniženje temperature i sirupa za ublažavanje jakog kašlja. Osip se može tretirati s antihistaminicima i tekućim puderom koji sadrži cink. Da li ovu bolest treba ignorirati? Ako postoji sumnja u ovo virusno oboljenje, tada je najbolje odmah potražiti pomoć liječnika.

Bitno je da se sumnja što prije prijavi jer je ovo virusno oboljenje veoma zarazno i lako se prenosi s osobe na osobu. U većini zemalja djeca se obavezno cijepe protiv ospica. U Hrvatskoj je cjepivo raspoređeno u dvije doze, jedna se zaprima nakon navršene prve godine života, dok se druga zaprima nakon upisa u prvi razred osnovne škole. Cjepivo može uzrokovati određene simptome poput povišene temperature i osip, no oni se ubrzo povlače.


Tagovi: