Kako kuhati slanutak

Kako kuhati slanutak

Kako skuhati slanutak?

Prije nego što se može kuhati, slanutak se mora namakati. Idealno vrijeme za namakanje slanutka je tijekom noći. Što se dulje vrijeme namaće u vodi to je kraće vrijeme kuhanja. Na primjer, ako se namakao osam sati treba ga kuhati najmanje dva sata, dok ako se namakao između 12 i 16 sati zahtijeva svega sat vremena ili čak manje vremena kuhanja. Namakanje slanutka će ga učiniti bucmastim, ali neće značajno omekšati. Važno je dobro ga isprati prije kuhanja. Stavite ga u lonac, dodajte dovoljno vode da ga pokrije, te prstohvat soli, i pustite da kuha na jakoj vatri. Vrijeme kuhanja ovisi o duljini namakanja. Kao što smo već spomenuli, to može biti između 40 minuta i čak do dva sata. Tijekom kuhanja, povremeno kušajte slanutak kako biste provjerili njegovu teksturu. Kad postignete željenu mekoću, ugasite vatru i ostavite ga još neko vrijeme da odstoji u vrućoj vodi. Nakon toga, ocijedite vodu, i spreman je za upotrebu.

Hummus - slanutak namaz

Kako biste napravili namaz od slanutka, odnosno hummus, potrebni su Vam neki sastojic. Za porciju za dvije osobe će Vam trebati 250 grama slanutka, 2 do 3 žlice tahinija (pasta od sezama), 7 žlica suncokretovog ili maslinovog ulja, 4 žlice limunovog soka, 2 do 3 režnja češnjaka, 2 grančice peršinovog lista, crni papar i pola žlicice soli. Po želji, možete ubaciti kajenski mljeveni papar. Slanutak ostavite da se namače u posudi s hladnom vodom preko noći, oko 12 sati. Nakon što nabubri, kuhajte ga s pola žličice soli 80 minuta na srednje jakoj vatri. Ohlađeni slanutak stavite u posudu i dodajte malo soli, papar, nasjeckani češnjak, suncokretovo ili maslinovo ulje, limunov sok, nasjeckani peršin i pastu od sezama. Sve dobro izmiksajte. Nakon miješanja, kušajte namaz i dodajte još neke od sastojaka ukoliko smatrate da je potrebno. Potom prebacite gotovi namaz u zasebnu posudu i ostavite da se malo ohladi u hladnjaku prije serviranja.

Slanutak salata s rajčicom

Kako biste napravili salatu od slanutka i rajčice, do sastojaka će Vam trebati slanutak, rajčice, crveni luk, češnjak, peršin, sok od limuna, suncokretovo ili maslinovo ulje, sol i mljeveni papar. Preporuka je koristiti konzervirani slanutak ako želite što brže i lakše napraviti ovu salatu, jer biste inače ga trebali namakati i pa potom skuhati. Narežite crveni luk na tanke kolutiće, a češnjak sitno nasjeckajte. Dodajte ih slanutku. Operite rajčice i narežite ih na male kockice. Dodajte ih u zdjelu s ostalim sastojcima. Svježi peršin sitno nasjeckajte i dodajte ga u zdjelu. Napravite umak od suncokretovog ili maslinovog ulja, soka od limuna, soli i papra. Dobro promiješajte kako bi se okusi sjedinili. Prelijte umak preko sastojaka u zdjeli i lagano promiješajte sve sastojke kako bi se ravnomjerno obložili umakom. Salatu od slanutka i rajčice stavite u hladnjak na najmanje dva sata kako bi se okusi proželi. Možete je ostaviti i tijekom noći da se dobro ohladi.


Tagovi: