Kako kuhati orzo

Što je i kako kuhati orzo?
Prije nego što otkrijemo kako kuhati orzo, prvo ćemo objasniti što je orzo i zašto je postao omiljen diljem svijeta. Orzo, poznat i kao ječam, je sitna tjestenina u obliku zrna riže. Iako svojim izgledom podsjeća na rižu, orzo je u potpunosti tjestenina i pravi se od durum pšenice, što mu daje specifičnu čvrstoću i sposobnost da zadrži oblik i teksturu čak i nakon duljeg kuhanja. Orzo potječe iz mediteranskih zemalja, osobito iz Italije i Grčke, gdje se stoljećima koristi u raznim jelima, od juha, preko priloga, pa sve do hladnih salata. Upravo njegova svestranost čini ga iznimno korisnim sastojkom. Orzo možete pripremati na više načina, poput riže, kao tjestenina u slanoj vodi ili čak pirjan poput rižota. Osim toga, orzo se lako kombinira s raznim sastojcima poput povrća, morskih plodova, sireva i začina, što ga čini savršenom bazom za razne jela. Zato, nastavite dalje čitati jer ćemo vam u naredna dva odlomka otkriti kako kuhati orzo.
Kako kuhati orzo pravilno
Ponajprije ćemo reći o pripremi ovog sastojka. Naime, kao i kod svih tjestenina, kvaliteta orza i metoda pripreme izravno utječu na završni okus jela. Prvi korak je izbor samog orza. Preporučuje se birati orzo od 100% durum pšenice bez dodataka. Prilikom pripreme bitno je razmisliti o količini i načinu posluživanja. Ako ćete orzo koristiti kao prilog, dovoljna je količina od 60 do 80 grama po osobi. Međutim, ako će biti glavna komponenta jela, kao na primjer u salati s piletinom i povrćem, onda možete količinu povećati na 100 do 120 grama. Za one koji žele znati kako kuhati orzo tako da bude lagano, ali zasitno, uvijek isperite orzo prije kuhanja hladnom vodom kako bi se uklonio višak škroba i spriječilo zgrudavanje. Osim toga, možete ga kratko prepržiti na maslinovom ulju prije dodavanja vode ili temeljca jer time se postiže bogatiji i orašastiji okus koji dodatno obogaćuje svako jelo. U sljedećem dijelu slijede upute kako kuhati orzo.
Upute kako kuhati orzo
Kako kuhati orzo? Orzo se može pripremiti na nekoliko načina, ovisno o jelu koje pripremate. Najosnovniji i najbrži način kuhanja orza je onaj sličan pripremi tjestenine. U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol, te potom ubacite orzo. Kuhajte ga između 7 i 10 minuta sve dok ne postane al dente. Nakon kuhanja, procijedite orzo i isperite ga hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Druga metoda kuhanja koristi se kada pripremate orzo kao rižoto. U ovom slučaju, na ulju prepržite luk, češnjak i druge začine po želji, te zatim dodate orzo, lagano ga tostirajte i potom postepeno dolijete povrtni ili mesni temeljac, miješajući dok orzo ne postane mekan. Ova metoda je idealna kada želite pripremiti kremasto jelo poput orzoto s gljivama ili špinatom. Također, još jedan način kako kuhati orzo je izravno u juhi. Samo ga dodajte 10 minuta prije kraja kuhanja i dobit ćete gustu, zasitnu juhu s punim okusom.
Tagovi: