Kako kuhati kukuruz

Kako kuhati kukuruz

Kukuruz koji je dobar za kuhanje

Kukuruz sazrijeva krajem ljeta, iako se za jelo koriste sve vrste kukuruza ipak je najbolji šećerac jer je on slađi od ostalih. Ako sami berete klipove kukuruza da bi oni bili prikladni za jelo ne smiju biti osušeni. Ukoliko su listovi osušeni vrlo vjerojatno će iz zrna na kukuruzu biti osušena i tvrda, takav klip nije prikladan za jelo jer je pretvrd. Zrna kukuruza moraju bit mekana i kad noktom pritisnete zrno iz njega se treba cijediti mliječni sok, takav klip je najbolji za kuhanje ili pečenje. Onaj klip kukuruza koji ima punija zrna je i sočniji kada ga jedete, a zapravo ti klipovi koji su dobri za kuhanje su nezreli klipovi kukuruza.

No, kukuruz danas možete nabaviti u većim trgovinama i trgovačkim lancima koji na odjelu povrća i voća sigurno imaju i pakirane klipove kukuruza. Ovi su klipovi sigurno dobri za kuhanje pa ih nije potrebno provjeravati u trgovini sadrže li mliječnog soka. To se ne radi, zamislite kada bi svatko tako bušio zrna na klipovima, nitko ne bi kupovao, to je isto kao da uzmete jabuku i zagrizete je i ako vam ne odgovara ostavite je. Provjerite na deklaraciji da li se radi o kukuruzu šećercu jer on će biti slađi.

Kako kuhati sirovi kukuruz

Sirovi kukuruz ako ste sami ubrali prvo trebate oguliti listove jer će se tako prije skuhati bez listova. Uklonite i kukuruzne niti koje nemojte baciti već ih iskoristite za pripremu čaja ili ih posušite za drobljenje i dodatak jelu jer su ove vlasi vrlo hranjive i ljekovite. Ova je biljka vrlo hranjiva i proizvodi od kukuruza su zdraviji od proizvoda nastalih od pšenice.

Uklonite peteljku jer će vam samo smetati u loncu, te koristite veći lonac u koji ćete složiti klipove kukuruza. Potrebno je u potpunosti preliti složeni kukuruz vodom, a listove možete također po želji dodati u lonac ispod ili preko složenih klipova kukuruza. U vodu dodajte žličicu soli i žličicu šećera, te kuhajte pola sata minimalno, ovisno koliko ste klipova kukuruza stavili u lonac. Ako ste stavili više klipova kuhajte nešto duže od pola sata. Nakon kuhanja izvadite klipove kukuruza da se ocijede, dobro ih posolite, namažite maslacem i spremni su za jelo.

Kukuruz kuhati oguljen ili u listovima

Kukuruz ako ste nabavili s listovima neoguljen možete kuhati takav neoguljen, ali ga prije kuhanja možete i oguliti. Razlika je u lakoći guljenja klipova kukuruza jer se skuhani listovi zajedno sa kukuruzom lakše ogule nakon što su skuhani zajedno sa klipovima. No, kada kuhate klipove kukuruza neoguljene računajete da će vam biti potrebno više vremena za kuhanje jer listovi ipak štite kukuruz.

Postupak je isti bez obzira da li ćete klipovima oguluti lišće ili nećete treba ih staviti u kipuću vodu i kuhati najmanje pola sata, a opet ovisi koliko ste klipova nagurali u lonac s vodom. Nakon kuhanja ostavite neoguljene klipove kukuruza da se ocijede i ohlade jer biste se u protivnom mogli speći na vruće klipove u kojima se može između listova zadržati vruća voda.

Ako kuhate oguljene klipove kukuruza listove možete staviti na dno lonca i na vrh pokriti klipove kukuruza, no listove možete staviti i između samih klipova pa tako slagati u lonac. Na taj će način okus kukuruza biti specifičan, te vam se možda i svidi više nego kad kuhate bez lišća.


Tagovi: