Kako kuhati heljdu

Što je heljda i kako kuhati heljdu?
Heljda je pseudožitarica koja nije u rodu s pšenicom. Pripada obitelji dvornikovki, te je srodna rabarbari i kiselici. Potječe iz Azije, gdje se koristi već tisućama godina, a u Europi i na našim prostorima postaje sve popularnija zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti, svestranosti u kuhinji i činjenici da je bez glutena. Sjemenke heljde imaju trokutasti oblik, prekrivene su tamnozelenom ili smeđom opnom. Heljda je izvrstan izvor biljnih proteina, dijetalnih vlakana, magnezija, fosfora i antioksidansa, što je čini odličnim izborom za sve koji žele uravnoteženu prehranu. Posebno je cijenjena u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji jer sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina. Osim toga, heljda ima nizak glikemijski indeks, pa je pogodna i za dijabetičare. Međutim, kako kuhati heljdu? Kuhanje heljde može se značajno razlikovati ovisno o tome koju vrstu heljde koristite, da li se radi o cijelom zrnu, prženoj heljdi ili o heljdi koja je prethodno parena. Svaka vrsta ima svoje specifičnosti, ali osnovni princip kuhanja ostaje sličan. Više o tome kako kuhati heljdu možete doznati u nastavku članka.
Kako pripremiti i kako kuhati heljdu?
Prije nego što otkrijemo kako kuhati heljdu, prvo ćemo reći kako ju pripremiti. Iako heljda ne zahtijeva namakanje poput mahunarki, preporučljivo ju je isprati pod mlazom hladne vode kako bi se uklonile nečistoće i eventualni gorkasti okus. Isperite heljdu u cjedilu sve dok voda ne postane bistra. Kod pržene heljde ovaj korak dodatno uklanja gorke note koje se ponekad zadrže u kori. Za dodatnu aromu i bolju teksturu, možete heljdu i kratko prepržiti na suhoj tavi prije kuhanja. Time se zrno zatvori i smanjuje se mogućnost da se raspadne tijekom kuhanja. Ako želite još bolji rezultat, heljdu možete kratko namočiti, otprilike 1 do 2 sata, kako bi se skratilo vrijeme kuhanja i poboljšala probavljivost. Nakon ove pripreme, vrijeme je da objasnimo kako kuhati heljdu. Osnovno pravilo je da na jednu šalice heljde koristite dvije šalice vode ili temeljca. Voda se prvo dovede do vrenja, a zatim se dodaje heljda, smanji temperatura, poklopi lonac i kuha na laganoj vatri. Kod cijele, oljuštene heljde kuhanje traje oko 15 do 20 minuta, dok se kod pržene heljde 10 do 12 minuta.
Upute kako kuhati heljdu
Sada kada znate kako pripremiti heljdu, u ovom dijelu ćemo objasniti kako kuhati heljdu. Heljda je izuzetno svestrana namirnica koja se može koristiti u slanim i slatkim jelima. Kuhana heljda može se poslužiti kao prilog umjesto riže ili krumpira. Odlično se slaže s povrćem, gljivama, mesom i umacima, ali i kao baza za salate. Osim u toplim jelima, heljda se može koristiti kako sastojak u smoothieju, kaši i kolaču. Za deserte, heljdu možete skuhati u mlijeku (biljnom ili kravljem), te dodate malo cimeta, meda i svježeg voća. U tom slučaju kuhanje traje nekoliko minuta duže, a tekstura postaje kremasta i podatna. Tako pripremljena heljda idealna je za doručak. Kako kuhati heljdu uz minimalno truda? Možete heljdu pripremiti u većoj količini. Naime, heljda se može čuvati u hladnjaku i do čak 3 dana, a ujedno dobro podnosi i zamrzavanje u smrzavici. Tako je uvijek možete imati pri ruci za pripremu brzih obroka.
Tagovi: