Kako kuhati ciklu

Kako kuhati ciklu

Kako kuhati ciklu i zašto je dobro jesti kuhanu ciklu?

Cikla pripada u omiljenije zimnice, a razlog tome je njena jednostavna priprema. Ova namirnica slatkastog okusa bogata je viaminima te mineralima, i često se nalazi na brojnim stolovima. Iako se često kuha za zimnicu, ona se može jesti i sirova. Što sve možemo s kuhanom ciklom? Kuhana cikla najčešće se priprema na kiselo i na salatu, no od nje se može napraviti i pire, kremasti umak za meso. preljev za salate. Kako kuhati ciklu? Potrebno je naglasiti kako se kuhanjem u vodi gubi veliki dio njenih nutrijenata, stoga se preporučuje kuhanje na pari. Koje su njene dobrobiti za naše zdravlje?

Cikla je veoma bogata s vitaminima A, B, i C, no osobito B9 vitaminom. U samo 100 grama ove namirnice pronalazimo 27% dnevnih potreba za aminokiselinama koje povećavaju broj naših crvenih krvnih stanica. Često se govorilo kako je ciklu najbolje konzumirati ako osoba ima problema s cirkulacijom. Osim navedenog, B9 će poboljšati rad centralnog živčanog sustava. Betanin, antioksidans koji je odgovoran za boju cikle također ima i protuupalna i antikancerogena djelovanja. U samo kilogramu cikle pronalazimo dekagram minerala poput kalcija, kalija, natrija, željeza, mangana, cinka i joda. Kako kuhati ciklu i sačuvati sve njene nutrijente?

Kako kuhati ciklu i što je sve potrebno za pripremu?

Najpoželjnija cikla za kuhanje je ona srednje veličine koja ima glatku koru i prepoznatljivu crvenoljubičastu boju. Cikla će dozrijevati od lipnja do listopada, stoga je najbolje nabaviti ciklu iz ovog perioda. Kako kuhati ciklu? Cikla se kuha s korom koja sadrži većinu nutrijenata. Ako se prvo oguli, tada gubite većinu njenih hranjivih vrijednosti, povrće poprima smećkastu boju i mijenja svoji okus. Nakon kuhanja, kora se jednostavno može oguliti poput krumpira. Kako kuhati ciklu? Ciklu je prvo potrebno dobro oprati u hladnoj vodi, pritom pazeći da ne oštetimo njenu koru. Stavlja se kuhati u zasoljenu vodu.

Ako kuhate manje komade cikle, tada je vrijeme kuhanja 45 minuta. Srednje i velike cikle kuhaju se do 1 sat ili dulje. Kako znati da li je kuhana? Cikla je u potpunosti kuhana kada se da probosti vilicom. Kada je kuhana, cikla se miče s vatre i pušta se da se ohladi. Guli se u istoj vodi u kojoj se kuhala, i to dok je mlaka. Ovako kuhanu ciklu možete držati u frižideru do tjedan dana. Kako se kuha a pari? Ovdje je potrebno kuhati ciklu jednake veličine. U donji lonac ili posudu ulijte dovoljno vode, a ciklu smjestite na gornju posudu ravnomjerno - posolite i pokrijte. Kao i kod običnog načina kuhanja, ona je gotova kada se može probosti vilicom.

Kako kuhati ciklu i kako koristiti kuhanu ciklu?

Kuhana cikla se najčešće reže na ploškice i od nje se priprema salata za zimnicu. Ako ju želite jesti svježu na salatu, tada ju isto možete narezati na ploškice i začiniti s češnjakom, začinima po želji i malo ulja. Cikla se odlično slaže s mladim kukuruzom. Ako ste fan kiselije varijante, tada se ona može začiniti i s octom ili acetom balsamicom. Kako kuhati ciklu? Cikla ne zahtjeva posebnu pripremu niti kuhanje. Ona se također može pasirati i poslužiti kao umak uz meso. Savršeno se slaže s crvenim vinom.

Samo posluživanje cikle ovisi o tome što volimo i što preferiramo. Ako više volite pire varijantu kuhane cikle, tada ju je potrebno zdrobiti uz malo soli, papra i nasjeckanog kopra. Ovako pripremljena cikla savršeno se slaže uz glavno jelo. Pire od cikle možete isto tako umiješati u pire od krumpira. Mnoge osobe imaju svoje načine kako kuhati ciklu i kako ju servirati, no potrebno je obratiti pažnju na njen način obrađivanja i posluživanja kako bi bili sigurni da smo sačuvali njene hranjive nutrijente.


Tagovi: