Kako kršćani slave Božić

Zanimljivosti

Kako kršćani slave Božić

Kako kršćani slave Božić kada se ne zna točan datum Isusova rođenja

Zna se da u ranom kršćanstvu Božić nije slavljen, počeo se slaviti tek u četvrtom stoljeću na kada papa Julije prvi utvrdio 25 prosinca kao datum Kristovog rođenja i u prvo vrijeme to se poklapalo i sa početkom nove godine. No, kako kršćani slave Božić kada se ne zna točan datum Isusova rođenja, jer i nije nigdje naveden u Novom zavjetu. Upravo tako, po papinom ukazu, datum je dogovoren i prihvačen u većini kršćanskih crkava.

Kako kršćani slave Božić u istočnim crkvama 7 siječnja, jasno je da je to zbog razlike između julijanskog i gregorijanskog kalendara. Uskrs je najveći kršćanski blagdan i on se slavi od početka kršćanstva, neki povjesničari tvrde da je datum Božića dogovoren da istisne rimske Saturnalije i druge poganske svetkovine širom svijeta. Priprava za Božić se naziva Došašće ili Advent koje traje 4 tjedna koje se s vremenom počelo obilježavati adventskim vijencem sa četiri svijeće za 4 nedjelje adventa.

Kako kršćani slave Božić i kako je proslava postala tako kićena

U samim počecima slavljenja Božića naglasak je bio na božićnoj liturgiji, no, s vremenom se sve promijenilo. Kako kršćani slave Božić i kako je sve postalo tako kićeno, blještavo i šljašteće, kada je Isus rođen u siromašnoj štalici u Betlehemu kamo su se sklonili trudna Marija i Josip bježeći od Herodovih progonitelja i nije neka tajna. Narodni običaji običaji širom svijeta su polako dodavali bor, svjetleće kugle ili zimske plodove prirode na boru, svjetla, jaslice, pastire.

Kako kršćani slave Božić uz gust liturgijski raspored, polnoćka, zornica i podnevna misa i dekor crkve je napunjen novim simbolima božićnih drvaca, raskošnih jaslica, božićne pšenice, mahovine, ovčica, magarčića i janjadi. Svoj toj ikonografiji se na kraju pridružuju i Sveta tri kralja koji se nazivaju i Tri maga, za koje se smatra da su bili astrolozi ili zvjezdoznanci i nitko ne ne zna tko ih je i kada proglasio svetima, a njihova svetkovina se preklapa sa božićnim slavljem istočnih crkava.

Kako kršćani slave Božić i zašto ga neki ne žele slaviti

Neki kršćani odbijaju slaviti Božić upravo zbog te raskošne ikonografije i odudaranja od Isusovog rođenja u siromaštvu i izbjeglištvu. No u kršćanstvu kao i u svim drugim religijama pristup zatiranja prethodnim vjerovanjima je vrlo pragmatičan, što ne možeš zabraniti, integriraj i tako su poganski simboli plodnosti i svjetla preuzeti iz pretkršćanskih kultova prirode. I tako, kako kršćani slave Božić, isto kao su i pretkršćanske religije slavile svoje svetkovine koje su se slavile u to doba godine.

Po legendi, prve jaslice je napravio sveti Franjo Asiški u 13 stoljeću, božićno drvce se počelo kititi tek u 18 stoljeću u Njemačkoj, kod nas prvo božićno drvce okićeno tek 1850 godine. No, to kako kršćani slave Božić na tako raskošan način ovaj blagdan čini najveselijim blagdanom za velike i male, a naročito za djecu. Božićna gastronomija nudi užitke za nepce, sve je čisto, ukrašeno i lijepo, darovi pod borom, darovi koje donose sveta Barbara, sveta Lucija, Mali Isus, sveti Nikola.

Tagovi: