Kako kiseliti bundevu

Kako kiseliti bundevu

Bundeva kraljica jeseni

Bundeva je vrlo zdravo povrće koje u sebi sadrži jako puno vitamina i minerala, a karoten je vrlo hranjiva tvar koja je jako dobra za vid i za prevenciju protiv raka. Bundeve se mogu peći, kuhati, kiseliti, dodavati kao sastojak kolačima, to je jelo koje se jede slano, slatko, kiselo, ovisno kako ga želimo pripremiti.

U jesen kada bundeva dozrijeva ako je dobra i rodna godina na vašim će poljima biti obilje ovog slasnog povrća koje ćete trebati preraditi kako biste tokom zime i sljedećeg proljeća uživali u plodovima jeseni. Osnovni okus je slatko kiseli, pa se može korisiti i kao prilog uz glavno jelo uz meso i perad. Također bundeve možete začiniti raznim začinima jer su one blagog okusa pa će se svaki začin jako dobro uklopiti.

Bundeve se mogu marinirati, mogu se kiseliti, a mogu se koristiti i kao punilo za brojne kolače, pa se one nalaze u brojnim receptima za slastice, glavna jela, ali i receptima za pripremanje zimnice.

Jednostavni recepti za kiseljenje bundeva

Jednostavan recept za kiseljenje bundeve je brz i kisela bundeva je sa ovim receptom jednako dobra kao i kod ostalih recepata za kiseljenje. Potrebno vam je pola kilograma bundeva, štapić cimeta, 4 zrna papra, 1,5 cm svježeg đumbira, 100 grama šećera, 80 g octa, 250 ml vode.

Prvo trebate bundevu oprati, oguliti i narezati na trakice 2x3 centimetra. Na laganoj vatri u vodu stavite šećer i zagrijte, te dodajte ocat i začine. Skinite sa vatre i prelijte nasjeckanu bundevu tekućinom, te ostavite preko noći. Sljedeći dan ujutro bundevu sa tekućinom kuhajte 15 minuta u zatvorenoj posudi, te nakon kuhanja ostavite 30 tak minuta da odstoji. Nakon toga bundeve sa tekućinom rasporedite u suhe i čiste staklenke, te ih pokrijete najlonom na jedan dan prije konačnog zatvaranja staklenki.

U drugom jednostavnom receptu za kiseljenje bundeve će vam trebati bundeve, šećer, voda, začini, klinčići, štapić cimeta, ocat i malo muškatnog orašćiča. Bundeve ogulite i narežite na kockice, te složite u protvan i pokrijte vodom, octom i šećerom te marinirajte jedan dan. Sve začine stavite u vrećicu od platna i stavite u protvan, zajedno kuhajte 7 minuta dok ne postane prozirno, nakon toga izvadite začine i kuhajte još pola sata. Bundeve su nakon toga spremne za staklenke i čuvanje zimnice.

Bundeva marinirana ili ukiseljena

Isprobajte i ovaj recept sa bundevama i iznenadit ćete se punoćom okusa, a uživati u ovako pripremljenoj bundevi možete i tokom zimskih mjeseci. Za ovaj recept će vam biti potrebno 600 grama bundeve, 2 žlice meda, 2 žlice soli, 2-4 češnja češnjaka 2 žlice octa za pripremu jedne staklenke. Bundevu je potrebno oguliti i nasjeckati, kao i češnjak, te sve zajedno staviti u staklenku, ostaviti barem jedna dan prije konzumacije. Isprobajte prvo s jednom staklenkom, pa ako vam se sviđa, napravite još.

Kisela bundeva je nekima pravi dojam zimnice pa vratimo se na kiseljenje bundeva. Bundeve treba oguliti i narezati na kockice, te ih složiti u staklenke na vrlo gusto. Tokom slaganja dodati par zna papra i lovorov list, a ako volite pikantno može se dodati i chili papričica. Vodu, ocat, šećer i sol prokuhati, te nakon što se tekućina ohladi preliti bundeve u staklenkama i zatvoriti staklenke. Kod ovog recepta nije potrebno kuhanje bundeve već se ona sirova slaže u staklenke.


Tagovi: